Go Back
+ servings
En bit morotskaka med glasyr och hackade nötter på en svart tallrik.
Print
Inga röster än

Morotskaka

En riktigt saftig morotskaka som täcks med fluffig frosting med smak av lime! En av hemligheterna för att få den så saftig är att göra en puré av en del av morötterna. Då slipper man dessutom riva så mycket...
Total tid1 timme 15 minuter
Måltid: Bakelser, Bakning, Bakverk & kakor, Dessert, Efterrätt, Efterrätter, Efterrätter/desserter, Fika, Långpanna, mjuk kaka¨, mjuka kakor, Sötsaker
Kök: Skandinaviskt
Keyword: mjuk kaka, mjuka kakor, morotskaka, morötter
Yield: 15 bitar

Materials

Kaka:

  • 55 g farinsocker ca 2/3 dl
  • 250 g strösocker 2,75 dl
  • 4 ägg
  • 240 g vetemjöl 4 dl
  • 1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 1,5 tsk mald ingefära
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 180 g neutral olja 2 dl
  • 360 g morötter 3 stora

Frosting:

  • 100 g smör rumsvarmt
  • 200 g färskost rumsvarm, viktigt!
  • 160 g florsocker 2 2/3 dl
  • 1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker
  • Limesaft efter smak

Instruktioner

Kaka:

  • Sätt ugnen på 150 grader varmluft (160 grader vanlig) och klä en form 25x25 med bakplåtspapper.
  • Skala morötterna. Hacka 1/3 av dem och koka i ca 10 minuter. Finriv resterande mängd.
  • Vispa ägg och socker riktigt poröst, fluffigt och vitt, minst 5 minuter.
  • Blanda de torra ingredienserna och sikta sedan ner i äggfluffet. Vänd ihop.
  • Mixa de kokta morötterna till en puré. Vänd ner olja, puré och rivna morötter i smeten.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 40 min. Låt svalna helt.

Frosting:

  • Vispa ihop alla ingredienser till frosting till en fluffig konsistens.
  • Bred över kakan och njut!