Go Back
+ servings
Moussetårta med tre lager av hallon, passionsfrukt och choklad, serverad på en vit tallrik.
Print
Inga röster än

Moussetårta med hallon och passionsfrukt

Total tid1 timme
Måltid: Fika, Moussetårta
Kök: Skandinaviskt
Keyword: festlig tårta, hallontårta, påsk, påsktårta
Yield: 8

Equipment

  • 1 form 20 cm i diameter

Materials

Brownie:

  • 100 gr smör
  • 125 gr mörk choklad
  • 2 dl socker
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 2 st ägg
  • 1,5 dl mjöl

Hallonmousse:

Passionsfruktsmousse:

  • 4 gelatinblad
  • 4 passionsfrukter
  • 1-1,5 dl färdig passionsfruktsjuice
  • 0,75 dl socker
  • 2,5 dl grädde

Chokladglasyr:

  • 100 gr smör
  • 50 gr vatten
  • 140 gr mörk choklad

Instruktioner

Brownie:

  • Sätt bakplåtspapper i botten på formen och smöra kanterna.
  • Smält smöret och ta av från spisen.
  • Hacka chokladen och låt den smälta med smöret, rör till en jämn smet.
  • Tillsätt socker, vaniljsocker samt salt och rör ihop.
  • Knäck i ett ägg i taget och blanda mellan varje.
  • Vänd ner mjöl till en slät smet.
  • Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 25-30 minuter tills den är fast i kanterna men forfarande lite lös i mitten. Låt kallna, gärna över natten.
  • Ta ur botten ur formen, sätt tårtplast på insidan av formen och sätt sedan tillbaka botten i formen.

Hallonmusse:

  • Ta fram grädden så den inte är kylskåpskall.
  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 minuter.
  • Koka upp hallon och florsocker, passera genom en sil för att få bort kärnorna. Skrapa av på undersidan av silen också.
  • Blanda ner gelatinet och låt svalna en aning.
  • Vispa grädden och blanda ner en liten del i hallonblandningen, blanda sedan i resten och vänd ihop till en mousse.
  • Häll moussen på brownien och låt stelna.

Passionsfruktsmousse:

  • Blötlägg gelatinet i ca 10 minuter.
  • Dela och skrapa ur passionsfrukterna i en kastrull. Koka upp med saften och sockret tills sockret löst sig.
  • Passera genom en sil och tryck ut all saft så bara kärnorna är kvar i silen.
  • Blanda i gelatinet, låt svalna en aning.
  • Vispa grädden och blanda ner en liten del i passionsblandningen och vänd sedan i resten.
  • Häll moussen över den stela hallonmoussen.
  • Låt tårtan sätta sig över natten.

Chokladglasyr:

  • Smält smöret tillsammans med vattnet.
  • Hacka chokladen, lägg den i kastrullen och rör om tills chokladen smält.
  • Låt glasyren svalna i rumstemperatur till önskad konsistens, häll den sedan över kakan.