Go Back
+ servings
Muffin med vaniljkräm, grädde, hallon och jordgubbe på en tallrik.
Print
Inga röster än

Muffins med vaniljkräm

Små saftiga muffins med smak av vår och sommar, så gott! Jag fyllde dessa med hemlagad vaniljkräm och hallonsylt, toppade med en så god färskostfrosting med vanilj. Receptet ger ca 10-12 st mindre muffins, beror storlek på formarna. Det kommer att bli mer vaniljkräm än vad som behövs till en sats muffins men den heller att spara i kyl nån vecka eller ifall man vill göra fler muffins. Hallonsylten i dessa är färdigköpt. Det finns en hallonsylt i butikerna som jag verkligen gillar och brukar använda mej av om jag inte har hunnit kokat egen kompott. Märket är Den gamle fabrik och med mindre tillsatt socker. Men man tar förstås den sylt man själv gillar bäst.nVaniljkräm kan man göra i förväg och förvara i kyl. Vill man kan man också använda marsankräm istället.
Total tid30 minuter
Måltid: Bakelser, Kakor, Muffins
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fika, fikadags, gofika, mjuk kaka, mjuka kakor, muffins, smaksatta muffins, svensk fika
Yield: 10

Materials

  • 1,25 dl rapsolja
  • 0,5 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2,75 dl mjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vanilj
  • 0,5-1 citron rivet skal

Vaniljkräm:

  • 0,5 st vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljpasta
  • 3 st äggulor
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 dl grädde
  • 3 msk socker
  • 2 msk maizena
  • 25 gr smör

Montering:

  • hallonsylt

Färskostfrosting:

  • 100 gram färskost
  • 1,5 dl grädde
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Instruktioner

  • Vispa olja, mjölk och ägg lätt ihop i en bunke.
  • Blanda ihop mjöl, bakpulver, vaniljsocker och en nypa salt i en annan bunke.
  • Tillsätt socker och finrivet citronskal bland de blöta ingredienserna.
  • Sikta ner de torra ingredienserna och vispa ihop till en jämn smet.
  • Fördela i formarna, fyll dem ca 1/2-2/3.
  • Grädda på 175 grader i ca 10-12 minuter eller tills en sticka kommer ut torr.
  • Låt svalna helt och stå till sig.

Vaniljkräm:

  • Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull, lägg även i vaniljstången.
  • Blanda ner övriga ingredienser och vispa ihop för hand.
  • Låt blandningen sjuda samtidigt som du vispar tills krämen tjocknar.
  • Dem får inte koka eller brännas i botten, utan håll koll på den hela tiden.
  • Tillsätt smöret och låt sedan svalna helt.

Montering:

  • När muffins och vaniljkräm kallnat så skär ut hål i muffinsen och fyll med vaniljkräm och ett tunt lager hallonsylt.
  • Låt de gärna stå några timmar/över en natt och sätta sig.

Färskostfrosting:

  • Vispa ihop alla ingredienser till en fluffig frosting och spritsa det ovanpå muffinsen.
  • Servera och njut.