Muffins med vaniljkräm
Små saftiga muffins med smak av vår och sommar, så gott! Jag fyllde dessa med hemlagad vaniljkräm och hallonsylt, toppade med en så god färskostfrosting med vanilj.
Receptet ger ca 10-12 st mindre muffins, beror storlek på formarna. Det kommer att bli mer vaniljkräm än vad som behövs till en sats muffins men den heller att spara i kyl nån vecka eller ifall man vill göra fler muffins. Hallonsylten i dessa är färdigköpt. Det finns en hallonsylt i butikerna som jag verkligen gillar och brukar använda mej av om jag inte har hunnit kokat egen kompott. Märket är Den gamle fabrik och med mindre tillsatt socker. Men man tar förstås den sylt man själv gillar bäst.nVaniljkräm kan man göra i förväg och förvara i kyl. Vill man kan man också använda marsankräm istället.
Total tid30 minuter minuter
Måltid: Bakelser, Kakor, Muffins
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fika, fikadags, gofika, mjuk kaka, mjuka kakor, muffins, smaksatta muffins, svensk fika
Yield: 10
- 1,25 dl rapsolja
- 0,5 dl mjölk
- 2 ägg
- 2 dl socker
- 2,75 dl mjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 tsk vanilj
- 0,5-1 citron rivet skal
Vaniljkräm:
- 0,5 st vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljpasta
- 3 st äggulor
- 1,5 dl mjölk
- 1,5 dl grädde
- 3 msk socker
- 2 msk maizena
- 25 gr smör
Färskostfrosting:
- 100 gram färskost
- 1,5 dl grädde
- 0,5 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
Vispa olja, mjölk och ägg lätt ihop i en bunke.
Blanda ihop mjöl, bakpulver, vaniljsocker och en nypa salt i en annan bunke.
Tillsätt socker och finrivet citronskal bland de blöta ingredienserna.
Sikta ner de torra ingredienserna och vispa ihop till en jämn smet.
Fördela i formarna, fyll dem ca 1/2-2/3.
Grädda på 175 grader i ca 10-12 minuter eller tills en sticka kommer ut torr.
Låt svalna helt och stå till sig.
Vaniljkräm:
Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull, lägg även i vaniljstången.
Blanda ner övriga ingredienser och vispa ihop för hand.
Låt blandningen sjuda samtidigt som du vispar tills krämen tjocknar.
Dem får inte koka eller brännas i botten, utan håll koll på den hela tiden.
Tillsätt smöret och låt sedan svalna helt.