Go Back
+ servings
En pizza med pepperoni och smält ost på en rund botten.
Print
Inga röster än

Pan-Pizza

En klassisk Pan-Pizza är det ytterst få som tackar nej till. Denna klassiker ger starka barndomsminnen och tillagas mycket enkelt hemma i din vanliga ugn, ingen speciell utrustning krävs direkt. Receptet avser 2 pizzor.
Förberedelser5 timmar
Active Time20 minuter
Total tid5 timmar 20 minuter
Måltid: Barnvänligt, Buffé/plockmat, familjmiddag, Middagstips, Pizza, Snabbmat, Snacks & tilltugg
Keyword: helg, helgmat, pizza, pizzor
Yield: 2 pizzor

Materials

  • 320 g vatten
  • 30 g rapsolja
  • 10 g torrjäst
  • 10 g mjölkpulver
  • 600 g Tipo-00-mjöl
  • 10 g socker
  • 10 g salt

Instruktioner

  • Börja med att blanda fingervarmt vatten med olja, jäst och mjölkpulver.
  • Tillsätt sedan mjöl, socker och salt under omrörning.
  • Blanda degen i 15 minuter.
  • Dela nu degen i två lika stora delar och platta ut dem med händerna.
  • De två degarna skall bli någorlunda runda och nästan platsa i dina två runda ugnsformar/springformar som bör vara 25-30 cm i diameter.
  • Pensla botten av ugnsformarna med rapsolja eller olivolja.
  • Släng på degarna och rotera dem ett varv i formen.
  • Vänd nu på degarna så att degen får olja på båda sidor.
  • Täck formarna med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 4 timmar.
  • Ställ nu in formarna i kylskåp där de skall vila i minst 1 timme (går även bra längre än så).
  • Ta fram dina formar och ta bort plastfolien, nu bör pizzan vara jäst och täcka fint i formen.
  • Punktera degen med gaffel över hela pizzan, men lämna ett par cm runt kanten.
  • Toppa pizzorna med valfri topping, t.ex. tomatsås, mozzarella och pepperonikorv.
  • Pensla ytterligare lite rapsolja/olivolja längs pizzans kanter för extra krispighet.
  • Grädda pizzorna i varmluftsugn på 250 grader, rotera gärna pizzan ett halvt varv efter ca. 5 minuter.
  • När du tycker att pizzan fått fin färg (10-12 minuter) så tar du ut den ur ugnen.
  • Ta direkt ut pizzorna från formen och låt dem svalna på ett galler eller liknande i några minuter.
  • Nu är pizzan redo att serveras.

Anteckning

Vill man inte göra egen tomatsås så finns det färdiga tetrapack eller konserver med bra tomatsås avsedd för just pizzor. Om man använder färsk mozzarella så tänk på att låta den rinna av ordentligt på papper innan så att pizzan inte blir blöt.