Go Back
+ servings
En skål med pasta i tomatsås och bacon, dekorerad med färsk basilika.
Print
Inga röster än

Pasta med bacon- och tomatsås

En otroligt lättlagad och smakrik pasta med bacon- och tomatsås.
Total tid20 minuter
Måltid: Barnvänligt, Huvudrätt, Lättlagat, Lunch, Pasta
Kök: Italienskt
Keyword: Snabblagad mat
Yield: 4 portioner
Calories: 705kcal

Equipment

  • 1 Stor kastrull
  • 1 Traktörpanna

Materials

  • 400 g pasta
  • 140 g bacon
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 400 g passerade tomater
  • 1 dl vatten
  • 250 g färskost, vitlök och örter
  • 2 msk kalvfond, koncentrerad Eller en köttbuljongtärning
  • 1 tsk sambal oelek
  • Färsk basilika
  • Nymalen svartpeppar efter smak

Instruktioner

  • Sätt igång en stor kastrull med vatten och salta vattnet ordentligt. Du skall ha cirka 0,5 matsked salt per liter vatten.
  • Strimla baconet.
  • Hacka eller skiva löken. Hacka eller riv vitlöken.
  • Lägg baconet i en kall traktörpanna och sätt den på medelhög värme. Rör om när det börjar att stekas så att du separerar bitarna.
  • När du har fått lite färg på baconet, så tillsätter du lök och vitlök och låter den fräsa med i några minuter.
  • Häll på de passerade tomaterna och vattnet (du kan använda vattnet för att skölja ur tomatburken och sen hälla i det i pannan). Tillsätt kalvfond/köttbuljongtärning.
  • Låt det hela koka upp och stå och puttra lite.
  • Häll nu i din pasta och koka den al dente enligt tiden på förpackningen. Du låter alltså pastan koka under tiden som vi gör klart såsen.
  • Tillsätt nu lite hackad färsk basilika, sambal oelek och färskosten. Rör om och krydda med lite svartpeppar.
  • När pastan är klar så tar du en hålslev och slevar upp pastan rakt ner i pannan med sås. Häll inte ut kokvattnet, för det vill vi använda för att kunna späda ut såsen om det behövs.
  • Rör om/slunga pastan så att den blandas med såsen. Den kommer bli mer och mer krämig ju mer du blandar och det är precis det vi vill komma åt. Om den är lite för torr så kan du tillsätta lite av kokvattnet och sedan fortsätta att blanda.
  • När du fått en härlig konsistens så toppar du med färsk basilika och färsk riven parmesanost om du så önskar. Servera direkt!

Nutrition

Kalorier: 705kcal | Carbohydrates: 87g | Protein: 23g | Fat: 29g | Mättat fett: 14g | Fleromättat fett: 3g | Enkelomättat fett: 6g | Transfett: 0,05g | Kolesterol: 62mg | Natrium: 662mg | Kalium: 590mg | Fiber: 5g | Socker: 9g | Vitamin A: 822IU | Vitamin C: 9mg | Kalcium: 134mg | Järn: 3mg