Go Back
+ servings
En skål med pasta i tomatsås, toppad med mozzarella och basilika.
Print
Inga röster än

Pasta med tomatsås

En enkel och snabb tomatsås som är otroligt god.
Förberedelser10 minuter
Active Time20 minuter
Total tid30 minuter
Måltid: Huvudrätt, Lättlagat, Lunch, Mat, Middagstips, Pasta, Storkok, Vegetariskt
Kök: Skandinaviskt
Keyword: enkel pasta, Enkla pastarecept, familjemat, Goda pastarecept, lättlagad pasta, lättlagad vardagsmat, middag för hela familjen, vardagsmat
Yield: 2 portioner

Materials

  • 200 g pasta
  • ca. 1 dl olivolja
  • 2-3 vitlöksklyftor 2 stora klyftor eller 3 mindre
  • 1 burk San Marzano-tomater
  • ca. 1 msk torkad oregano
  • färsk basilika
  • salt
  • peppar
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • ca. 1 tsk honung
  • burrata

Instruktioner

  • Koka upp pastavatten med rikliga mängder salt.
  • Dela vitlöksklyftorna och fräs dem lite i olivoljan.
  • När vitlöksklyftorna börjar få lite färg tillsätter du en burk tomater. Antingen mosar du tomaterna med händerna innan du häller i, vilket brukar bli väldigt kladdigt, eller så häller du i allt och försöker krossa de hela tomaterna med sleven.
  • När det har puttrat upp några minuter tar du bort vitlöksklyftorna. Tillsätt oregano, en halv kruka färsk basilika (spara resten till topping och servering), en buljongtärning och lite peppar.
  • Smaka upp med salt, peppar och honung om det behövs.
  • Låt puttra några minuter.
  • När pastan har kokat klart (den ska vara aningen hårdare än al dente) så sparar du en kopp med pastavatten och häller av resten.
  • Häll tillbaka pastan i kastrullen och ös över tomatsåsen. Tillsätt lite pastavatten och sätt på spisen igen och låt allting gå ihop i kastrullen. Låt det fräsa några minuter och rör hela tiden.
  • Häll upp pastan med såsen på en tallrik, lägg på en burrata, några basilikablad och ringla över en god och pepprig olivolja.

Anteckning

Gör en stor kastrull direkt så har du flera rätter. Såsen går även att ha till pizza eller varför inte till grillade grönsaker?