Go Back
+ servings
Små formar med pepparkaksknäck toppade med smulor av pepparkaka.
Print
Inga röster än

Pepparkaksknäck

Som pepparkaksdeg i knäckform! Prova att göra en annan typ av knäck i år, traditionellt med lite nytänk.
Total tid30 minuter
Måltid: Bakning, Godis, Högtider (Jul, påsk, midsommar), Jul, Julrecept, pepparkakor, Sötsaker
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka till jul, Jul, julbakning, julbakverk, julgodis
Yield: 40 -50 st

Materials

  • 100 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl mörk sirap
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 tsk pepparkakskrydda
  • 2-3 pepparkakor till dekoration

Instruktioner

  • Placera ut knäckformar på en bricka.
  • Blanda alla ingredienser i en kastrull och rör om med redskap som tål hög värme, t.ex. en träslev.
  • Sätt på spisen på hög värme och koka till 126 grader, tar ca 20 minuter.
  • Ta hjälp av en termometer så att du har koll på graderna och rör hela tiden om så att det inte fastnar i botten.
  • Skulle smeten börja fastna i botten: sänk värmen.
  • Har du inte en termometer så gör ett så kallat kulprov där du tar lite smet och lägger i ett glas med kallt vatten, går smeten att forma till en kula är den klar.
  • När smeten nått 126 grader så häll smeten i en kanna och portionerna ut i formarna.
  • Om smeten stelnar medan du häller den i formarna kan du värma upp den i micron, ca 5-10 sekunder. Obs! Se till så att det värms upp i något som tål mikro.
  • Smula pepparkakorna med händerna och lägg lite smul på varje knäck.
  • Låt stelna i rumstemperatur 30-60 minuter.
  • Förvaras torrt och svalt, inte i kyl (blir lätt kletig).
  • Går att frysa.