Pepparsås
Pepparsås – en klassisk, fyllig sås med grädde och peppar, perfekt till kött och festliga måltider!
Total tid30 minuter minuter
Yield: 4 portioner
Calories: 1750kcal
- 50 g schalottenlök
- 2 krm vitpeppar nymortlad
- 2 tsk svartpeppar nymortlad
- 1 tsk rosépeppar nymortlad
- 0,5 tsk torkad grönpeppar nymortlad
- 4 dl grädde
- 1 dl crème fraiche
- 1,5 dl vatten
- 2 msk tamarisoja
- 20 g smör
- 2 msk koncentrerad kalvfond
Finhacka löken och fräs den i smör på medelvärme tills den blir mjuk, utan att den tar färg.
Tillsätt all peppar och låt den fräsa med i några minuter.
Häll i alla övriga ingredienser och låt såsen koka upp.
Sänk värmen och låt såsen sjuda medan du rör om då och då. Fortsätt tills den får en simmig konsistens. Testa genom att doppa en sked – såsen ska fästa på skeden och rinna av sakta.
Smaka av och justera med mer salt och peppar om det behövs.
Om du vill få en lite annan ton på såsen, så kan jag varmt rekommendera att du blanda ner några matskedar whiskey eller cognac på slutet.
Mängden peppar och vilka sorter du använder, det är helt en smaksak. Utgå från det som står i receptet och justera efter smak och tycke.
Kalorier: 1750kcal | Carbohydrates: 27g | Protein: 16g | Fat: 180g | Mättat fett: 112g | Fleromättat fett: 8g | Enkelomättat fett: 45g | Transfett: 1g | Kolesterol: 554mg | Natrium: 397mg | Kalium: 713mg | Fiber: 3g | Socker: 19g | Vitamin A: 7016IU | Vitamin C: 8mg | Kalcium: 408mg | Järn: 2mg