Go Back
+ servings
En bit polsk sernik med russin på en mörk bakgrund, med pudrat socker på toppen.
Print
Inga röster än

Polsk sernik

Total tid3 timmar
Måltid: Bakverk & kakor
Kök: Polskt
Keyword: polsk cheesecake, traditionell polsk mat, variant på cheesecake
Yield: 16 bitar
Calories: 245kcal

Equipment

  • Bakform 25x35 cm

Materials

  • 700 g kvarg
  • 200 g färskost
  • 250 g socker
  • 5 st ägg äggula och äggvita separerade
  • 130 g smör rumstempererat
  • 3 msk mannagryn
  • 40 g potatismjöl
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 1 st vaniljstång skrapa ur fröna
  • 100 g russin blötlagda i varmt vatten
  • 2 msk florsocker att pudra med

Instruktioner

  • Vispa ihop äggulor med socker och vaniljextrakt tills smeten blir ljus och fluffig.
  • I en separat skål vispar du smör, kvarg och färskost tills det blir krämigt. Tillsätt äggsmeten och vispa samman.
  • Blanda mannagryn och potatismjöl, och rör ner det i smeten.
  • Vispa grädden för sig och vänd försiktigt ner den i ostsmeten.
  • Vispa äggvitor till ett fast skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
  • Avsluta med att blanda i russinen.
  • Häll smeten i en bakform klädd med bakplåtspapper.
  • Grädda i varmluftsugn på 160ºC i cirka 60 minuter.
  • Stäng sedan av ugnen och låt kakan stå kvar tills ugnen svalnat helt.
  • Ta ut serniken och låt den gärna vila i kylen – den smakar som bäst när den fått stå till sig. Förvara den i kylen för längre hållbarhet.
  • Pudra över florsocker innan servering.
    En bit polsk sernik med russin, täckt av ett lager av florsocker på en mörk tallrik.

Nutrition

Kalorier: 245kcal | Carbohydrates: 26g | Protein: 7g | Fat: 13g | Mättat fett: 8g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 3g | Transfett: 0,3g | Kolesterol: 38mg | Natrium: 140mg | Kalium: 110mg | Fiber: 1g | Socker: 19g | Vitamin A: 437IU | Vitamin C: 0,4mg | Kalcium: 29mg | Järn: 0,3mg