Go Back
+ servings
Skål med purjolökssoppa, potatis och en klick gräddfil, serverad med bröd.
Print
Inga röster än

Potatis- och purjolökssoppa

Active Time25 minuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: Skandinaviskt
Keyword: oredd soppa, vardagsmat
Yield: 8

Materials

  • 1 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk chili flakes
  • 1 msk dijonsenap
  • 8 potatisar fast sort
  • 1 purjolök
  • 1 msk torkad timjan
  • 2 dl färsk timjan finhackad
  • 2 l kycklingbuljong eller grönsaksbuljong
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • Vitvinsvinäger
  • salt
  • peppar
  • créme fraiche
  • gräslök fint skuren
  • ev. timjan eller persilja till servering

Instruktioner

  • Skala och tärna potatisen, tvätta och skiva purjolöken. Skiva vitlöksklyftorna.
  • Koka upp buljongen
  • Fräs vitlök och chiliflakes i olivoljan.
  • Svetta purjolöken i ett par minuter.
  • I med potatisen och timjan. Rör om.
  • Slå över buljongen, dijonsenap och matlagningsgrädden på fräset. Låt koka tills potatisen är mjuk. Soppan bör ha något krämig konsistens så som i alla fall jag vill ha den vid det här laget.
  • Smaka av med salt, peppar och vitvinsvinäger.
  • Servera i skålar med en klick créme fraiche & fint skuren gräslök eller färsk timjan, samt ett gott bröd. Gärna hembakt!