Go Back
+ servings
En skål med potatis- och purjolökssoppa toppad med bacon och krutonger.
Print
Inga röster än

Potatis & purjolökssoppa med parmesanchips

Vardags klassiker med lite lyx!
Förberedelser15 minuter
Active Time35 minuter
Total tid50 minuter
Måltid: Huvudrätt, Soppa
Kök: Skandinaviskt
Keyword: huvudrätt, lättlagad vardagsmat, soppor, vardagsmat
Yield: 4

Materials

  • ca 500 g mjölig potatis
  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 1 msk crème fraiche
  • ½ dl kycklingfond
  • 1 paket bacon
  • 1 knippe gräslök
  • 1 krm torkad timjan
  • smör
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Parmesanchips

Instruktioner

  • Skala och dela potatisen i bitar.
  • Finhacka purjolöken och skölj eventuellt om den är jordig.
  • Skiva lök och vitlök.
  • Fräs purjolök, vitlök och gul lök tillsammans med torkad timjan i smör och olivolja tills det mjuknat med ej fått färg.
  • Tillsätt vitt vin och låt det reducera ner till hälften.
  • Tillsätt potatis och kycklingfond.
  • Slå på vatten så det precis täcker.
  • Koka under lock ca 20 minuter tills potatisen är mjuk.
  • Mixa slät med en stavmixer.
  • Tillsätt grädde, crème fraiche och låt småputtra ca 10 minuter.
  • Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer vin.
  • Skiva bacon och stek det krispigt.

Parmesanchips

  • Riv parmesanen och lägg i små runda högar.
  • Baka osten i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter tills den är lätt gyllenbrun.
  • Låt svalna ett par minuter innan servering.
  • Toppa rätten med finhackad gräslök.