Potatis & purjolökssoppa med parmesanchips
Vardags klassiker med lite lyx!
Förberedelser15 minuter minuter
Active Time35 minuter minuter
Total tid50 minuter minuter
Måltid: Huvudrätt, Soppa
Kök: Skandinaviskt
Keyword: huvudrätt, lättlagad vardagsmat, soppor, vardagsmat
Yield: 4
- ca 500 g mjölig potatis
- 1 purjolök
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 dl vitt vin
- 3 dl grädde
- 1 msk crème fraiche
- ½ dl kycklingfond
- 1 paket bacon
- 1 knippe gräslök
- 1 krm torkad timjan
- smör
- olivolja
- salt
- peppar
Skala och dela potatisen i bitar.
Finhacka purjolöken och skölj eventuellt om den är jordig.
Skiva lök och vitlök.
Fräs purjolök, vitlök och gul lök tillsammans med torkad timjan i smör och olivolja tills det mjuknat med ej fått färg.
Tillsätt vitt vin och låt det reducera ner till hälften.
Tillsätt potatis och kycklingfond.
Slå på vatten så det precis täcker.
Koka under lock ca 20 minuter tills potatisen är mjuk.
Mixa slät med en stavmixer.
Tillsätt grädde, crème fraiche och låt småputtra ca 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer vin.
Skiva bacon och stek det krispigt.
Parmesanchips
Riv parmesanen och lägg i små runda högar.
Baka osten i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter tills den är lätt gyllenbrun.
Låt svalna ett par minuter innan servering.
Toppa rätten med finhackad gräslök.