Go Back
+ servings
En hamburgare med två köttfärsbiffar, lök och sås på ett fat.
Print
Inga röster än

Potato buns

Det här receptet ger extra mjuka och saftiga hamburgerbröd tack vare kokt potatis och tangzhong! Perfekt för en riktigt bra burgare.
Förberedelser30 minuter
Active Time2 timmar 30 minuter
Total tid3 timmar
Måltid: Bakning, Hamburgare
Kök: Skandinaviskt
Keyword: bröd, brödrecept, grillkväll, grillning, grym hamburgare
Yield: 7

Materials

Tangzhong:

  • 25 g vetemjöl
  • 125 g mjölk

Deg:

  • Tangzhong
  • 150 g potatis kokt och mosad
  • 315 g vetemjöl special
  • 30 g socker
  • 7 g salt
  • 18 g färsk jäst
  • 100 g mjölk
  • 40 g smör rumstempererat

Pensling:

  • 1 ägg
  • 1 skvätt mjölk

Instruktioner

Deg:

  • Koka potatisen, låt den svalna och mosa den fint.

Tangzhong:

  • Vispa ihop mjöl och mjölk i en kastrull. Värm på medelvärme under omrörning tills blandningen tjocknar till en kladdig massa. Låt svalna.

Deg forts:

  • Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt tangzhong, mosad potatis, mjöl, socker och salt. Kör i maskin tills allt är väl blandat.
  • Lägg i en liten klick smör i taget och låt degen knådas tills smöret är helt inarbetat. Fortsätt knåda tills degen är smidig och klarar fönstertestet. (Den är lite kladdig, men blöt händerna lätt så går det fint att hantera!)
  • Täck degen och låt jäsa i ca 1 timme, tills den dubblat i storlek.
  • Slå ut gasen, dela i bitar på 90–100 g, rulla till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck med en handduk.
  • Låt jäsa ytterligare 1 timme.
  • Värm ugnen till 190 grader.

Pensling:

  • Pensla bullarna med uppvispat ägg blandat med mjölk.
  • Grädda i ca 15 minuter, tills de fått fin färg.
  • Låt svalna på galler – och njut av burgare med nybakat bröd!

Anteckning

📢 Tips! Vill du ha extra blanka bröd?
Pensla dem med smält smör direkt efter gräddning!