Go Back
+ servings
Prinsessemlor med grädde och gröna dekorativa lock av socker på en träyta.
Print
Inga röster än

Prinsessemlor

Hybrid av de älskade klassikerna semla och prinsessbakelse, ja du fattar ju själv, gofika på hög nivå
Total tid4 timmar
Måltid: Bakelser, bulle, semlor, Semmelbakverk
Kök: Skandinaviskt
Keyword: ¨semla, bullar, bullbak, mjuka bullar, prinsess, semlor, Semmelbakverk, semmelversioner
Yield: 9

Materials

  • 1 msk mortlad kardemumma
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 25 g jäst
  • 0,75 dl strösocker
  • 50 g smör rumsvarmt
  • Ca. 5 dl manitoba eller vetemjöl special
  • 0,5 tsk salt

Fyllning:

  • 5 dl vispgrädde
  • 2 msk strösocker
  • 1-2 dl hallonsylt
  • 4 dl vaniljkräm

Topping:

  • 1 marsipanlock
  • 1 msk florsocker

Instruktioner

  • Smula ner jästen i en bunke.
  • Värm mjölken till fingervarm och häll den över jästen. Rör tills den löst sig.
  • Tillsätt strösocker, ägg, mortlad kardemumma, mjöl i omgångar, smör i bitar och salt. Jobba ihop och knåda i minst 15 minuter.
  • Låt jäsa 60 minuter i bunken under bakduk.
  • Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och rulla ut den till en längd.
  • Dela längden i 9 lika stora bitar, rundriv/forma bollar av bitarna och placera på plåt med bakplåtspapper.
  • Låt jäsa till dubbel storlek under fuktig bakduk, det brukar ta 1-2 timmar
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Grädda 7-8 minuter mitt i ugnen.

Fyllning:

  • Vispa upp grädde och strösocker.
  • Skär bullarna som en tårtbotten och lägg undan toppen som inte ska användas.
  • Bred hallonsylt på nedersta delen, spritsa eller bred på vaniljkräm, lägg på nästa botten och spritsa eller klicka på grädde.

Topping:

  • Stansa ut cirklar av marsipanen och placera överst.
  • Pudra över florsocker.
  • Förvaras i kyl.