Go Back
+ servings
Rabarberkaka med ett lager av grädde och dekorerad med skivor av jordgubbar på en vit tallrik.
Print
Inga röster än

Rabarberkaka

Saftig rabarberkaka med kardemumma och färskostfrosting – en perfekt kombination av syra och sötma. Underbart god både nygräddad och dagen efter.
Active Time1 timme
Måltid: Efterrätter/desserter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: äppelkaka, mjuk kaka, mjuka kakor, rabarberkaka, rabarberrecept, sommardessert, sommarfika
Yield: 20 portioner
Calories: 240kcal

Equipment

  • 1 form, 20x30 cm

Materials

Kaka:

  • 150 gr smält smör
  • 2 st ägg
  • 2 dl socker
  • 180 gr vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk nystött kardemumma
  • 0,5 dl grädde/mjölk
  • ca 450-500 gr skivad rabarber
  • 1-2 tsk potatismjöl

Frosting:

  • 200 gr färskost
  • 75 gr smör (rumsvarmt)
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Instruktioner

Kaka:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Lägg ett bakplåtspapper i formen.
  • Skiva rabarbern och blanda runt med potatismjöl.
  • Smält smöret och låt svalna lite, tillsätt sedan grädde/mjölk.
  • Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke förutom socker.
  • Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smörmjölken.
  • Rör till sist ner de torra ingredienserna.
  • Häll smeten i formen och strö över rabarberbitarna.
  • Grädda kakan på näst nedersta falsen tills kakan fått fin färg och en sticka kommer ut nästan precis torr, ca 30-40 minuter beroende på form och ugn.
  • Låt svalna, gärna över en natt.

Frosting:

  • Vispa smöret ca 5 minuter.
  • Tillsätt florsocker och vispa lite till.
  • Tillsätt färskost och vaniljsocker och vispa till en fluffig frosting.
  • Bred frostingen över den kalla kakan och låt stå en stund innan servering.

Nutrition

Kalorier: 240kcal | Carbohydrates: 29g | Protein: 2g | Fat: 14g | Mättat fett: 8g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 4g | Transfett: 0,4g | Kolesterol: 37mg | Natrium: 106mg | Kalium: 94mg | Fiber: 1g | Socker: 21g | Vitamin A: 476IU | Vitamin C: 2mg | Kalcium: 35mg | Järn: 1mg