Rabarberkaka
Saftig rabarberkaka med kardemumma och färskostfrosting – en perfekt kombination av syra och sötma. Underbart god både nygräddad och dagen efter.
Måltid: Efterrätter/desserter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: äppelkaka, mjuk kaka, mjuka kakor, rabarberkaka, rabarberrecept, sommardessert, sommarfika
Yield: 20 portioner
Calories: 240kcal
Kaka:
- 150 gr smält smör
- 2 st ägg
- 2 dl socker
- 180 gr vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk nystött kardemumma
- 0,5 dl grädde/mjölk
- ca 450-500 gr skivad rabarber
- 1-2 tsk potatismjöl
Frosting:
- 200 gr färskost
- 75 gr smör (rumsvarmt)
- 2 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
Kaka:
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg ett bakplåtspapper i formen.
Skiva rabarbern och blanda runt med potatismjöl.
Smält smöret och låt svalna lite, tillsätt sedan grädde/mjölk.
Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke förutom socker.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smörmjölken.
Rör till sist ner de torra ingredienserna.
Häll smeten i formen och strö över rabarberbitarna.
Grädda kakan på näst nedersta falsen tills kakan fått fin färg och en sticka kommer ut nästan precis torr, ca 30-40 minuter beroende på form och ugn.
Låt svalna, gärna över en natt.
Frosting:
Vispa smöret ca 5 minuter.
Tillsätt florsocker och vispa lite till.
Tillsätt färskost och vaniljsocker och vispa till en fluffig frosting.
Bred frostingen över den kalla kakan och låt stå en stund innan servering.
Kalorier: 240kcal | Carbohydrates: 29g | Protein: 2g | Fat: 14g | Mättat fett: 8g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 4g | Transfett: 0,4g | Kolesterol: 37mg | Natrium: 106mg | Kalium: 94mg | Fiber: 1g | Socker: 21g | Vitamin A: 476IU | Vitamin C: 2mg | Kalcium: 35mg | Järn: 1mg