Go Back
+ servings
En bit rabarberkladdkaka serverad med grädde och sås på en vit tallrik.
Print
Inga röster än

Rabarberkladdkaka

Rabarberkladdkaka är så gott och uppskattat av alla.
Active Time1 timme
Måltid: Efterrätter/desserter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fika, kladdkaka, kladdkakor, rabarberkaka, rabarberpaj, sommarfika
Yield: 8
Calories: 730kcal

Equipment

  • 1 form, 20-22 cm i diameter

Materials

Kladdkaka:

  • 150 gr smör
  • 1,5 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • salt

Rabarber:

  • 350 gr rabarber
  • 2 msk socker
  • 1 msk potatismjöl
  • 0,5-1 tsk nymortlad kardemumma

Smul:

  • 125 gr smör
  • 1,5 dl rörsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 dl havregryn

Kolasås:

  • 8-10 st kolor (t.ex. Werthers)
  • 1-3 msk grädde
  • Salt

Instruktioner

Kladdakaka:

  • Smält smöret och blanda i samtliga ingredienser.
  • Häll smeten i en smord form som är ca 20-22 cm i diameter.

Rabarber:

  • Skär rabarbern i bitar och vänd runt i övriga ingredienser.
  • Fördela rabarberbitarna över smeten i formen.

Smul:

  • Nyp ihop alla ingredienser och strö över rabarbern i formen.
  • Grädda på 175 grader i mitten av ugnen ca 30-40 min beroende på formens storlek. Jag använde en 20 cm form och gräddade ca 38 minuter.
  • Pajsmulorna ska få lite gyllene färg men kakan ska fortfarande vara lite rörlig i mitten som en vanlig kladdkaka.

Kolasås:

  • Smält ihop kolor och grädde på svag värme.
  • Smaksatt med lite salt.
  • Ringla kolasåsen över kakan och servera med vaniljvisp!

Nutrition

Kalorier: 730kcal | Carbohydrates: 90g | Protein: 10g | Fat: 39g | Mättat fett: 25g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 8g | Transfett: 1g | Kolesterol: 115mg | Natrium: 245mg | Kalium: 318mg | Fiber: 5g | Socker: 40g | Vitamin A: 965IU | Vitamin C: 4mg | Kalcium: 70mg | Järn: 4mg