Rostad tomatsoppa
Rostad tomatsoppa – fylld med djupa smaker från ugnsrostade tomater och vitlök. En fräsch och smakrik soppa för alla tillfällen!
Total tid40 minuter minuter
Måltid: Huvudrätt, Lättlagat, Lunch, Middagstips, Soppa
Kök: Skandinaviskt
Keyword: slät soppa, värmande soppa
Yield: 6 portioner
Calories: 137kcal
- 2 st röda spetspaprikor
- 500 g tomater
- 1 hel vitlök
- 2 msk olivolja extra virgin
- 2 dl grädde
- 1 dl grönsaksbuljong
- 1 dl färsk basilika finhackad
- Citronsaft
- salt
- svartpeppar
𝖳𝖮𝖯𝖯𝖨𝖭𝖦:
- Grilled cheese eller klassisk varm ostmacka
- Fetaost créme fraîche eller riven parmesan
- Krutonger eller rostade pinjenötter
- Basilikablad
- Olivolja extra virgin
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär och dela paprika och tomater i större bitar. Skär av botten på vitlöken så klyftorna blottas.
Blanda med olivolja, salt och peppar. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper.
Rosta i ugnen i ca 30 minuter.
Lägg över paprika och tomater i en blender/matberedare, pressa ur vitlöken från skalet. Häll på buljongen och mixa slätt.
Slå på matlagningsgrädden och smaka av med salt och svartpeppar samt ev. lite citronsaft.
Värm på soppan ifall den känns för tunn eller slå på mer buljong om den känns för tjock.
Servera med valfria tillbehör.
Kalorier: 137kcal | Carbohydrates: 5g | Protein: 2g | Fat: 13g | Mättat fett: 8g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 3g | Kolesterol: 38mg | Natrium: 81mg | Kalium: 281mg | Fiber: 1g | Socker: 3g | Vitamin A: 2109IU | Vitamin C: 15mg | Kalcium: 61mg | Järn: 1mg