Go Back
+ servings
Skål med rostad tomatsoppa toppad med krutonger och en skiva bröd vid sidan.
Print
Inga röster än

Rostad tomatsoppa

Rostad tomatsoppa – fylld med djupa smaker från ugnsrostade tomater och vitlök. En fräsch och smakrik soppa för alla tillfällen!
Total tid40 minuter
Måltid: Huvudrätt, Lättlagat, Lunch, Middagstips, Soppa
Kök: Skandinaviskt
Keyword: slät soppa, värmande soppa
Yield: 6 portioner
Calories: 137kcal

Materials

  • 2 st röda spetspaprikor
  • 500 g tomater
  • 1 hel vitlök
  • 2 msk olivolja extra virgin
  • 2 dl grädde
  • 1 dl grönsaksbuljong
  • 1 dl färsk basilika finhackad
  • Citronsaft
  • salt
  • svartpeppar

𝖳𝖮𝖯𝖯𝖨𝖭𝖦:

  • Grilled cheese eller klassisk varm ostmacka
  • Fetaost créme fraîche eller riven parmesan
  • Krutonger eller rostade pinjenötter
  • Basilikablad
  • Olivolja extra virgin

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skär och dela paprika och tomater i större bitar. Skär av botten på vitlöken så klyftorna blottas.
  • Blanda med olivolja, salt och peppar. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper.
  • Rosta i ugnen i ca 30 minuter.
  • Lägg över paprika och tomater i en blender/matberedare, pressa ur vitlöken från skalet. Häll på buljongen och mixa slätt.
  • Slå på matlagningsgrädden och smaka av med salt och svartpeppar samt ev. lite citronsaft.
  • Värm på soppan ifall den känns för tunn eller slå på mer buljong om den känns för tjock.
  • Servera med valfria tillbehör.

Nutrition

Kalorier: 137kcal | Carbohydrates: 5g | Protein: 2g | Fat: 13g | Mättat fett: 8g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 3g | Kolesterol: 38mg | Natrium: 81mg | Kalium: 281mg | Fiber: 1g | Socker: 3g | Vitamin A: 2109IU | Vitamin C: 15mg | Kalcium: 61mg | Järn: 1mg