Go Back
+ servings
Runebergstårta i långpanna med glasyr och hallonsylt på toppen.
Print
Inga röster än

Runeberg i långpanna

5 februari är det Runebergsdagen och det måste självklart firas med en Runeberbakelse.Det här är en saftig och så god kaka i långpanna. Perfekt när man ska baka till många. Det går bra att baka den i förväg, den håller i kyl flera dagar. En riktig Runeberg ska smaka lite punsch. Jag smaksätter sockerlagen med arraksarom för att få lite av den smaken men det gör man som man tycker, går bra att lämna bort också.Trevlig Runebergsdag!
Total tid1 timme
Måltid: Bakelser, Kakor, Långpanna
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka i långpanna, långpanna, mjuk kaka, mjuka kakor
Yield: 10

Equipment

  • form, 25x35 cm

Materials

Kakbotten:

  • 200 gr smör
  • 2 dl grädde
  • 4 st ägg
  • 1,25 dl socker
  • 1,25 dl brun farinsocker strö
  • 100 g mandelmjöl
  • 100 g pepparkakor mixade
  • 180 gr mjöl
  • 1 tsk kardemumma
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk vaniljsocker

Sockerlag:

  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl socker

Topping:

  • florsocker
  • vatten
  • hallonsylt

Instruktioner

Kakbotten:

  • Vispa i rumsvarmt smör och socker fluffigt.
  • Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
  • Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt dem sedan växelvis med grädden och blanda.
  • Häll smeten i formen klädd med bakplåtspapper.
  • Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20-22 minuter.

Sockerlag:

  • Koka ihop vatten och socker.
  • Smaksätt med arraksaromen, ca 1-2 korkar beroende på hur stark smak man önskar.
  • Gör små hål i kakan med en grillpanna och pensla sockerlagen över kakan.
  • Låt kallna helt.

Topping:

  • Rör ihop florsocker och lite vatten till en tjock glasyr.
  • Ringla glasyren över kakan och toppa med en god hallonsylt.