Go Back
+ servings
Saffranskladdkaka dekorerad med grädde och röda bär på en glasfat.
Print
Inga röster än

Saffranskladdkaka

Saffranskladdkaka, så himmelskt gott så klockorna stannar! Ett juligt bakverk som verkligen kräver minimal arbetsinsats. Bara att röra ihop, låt vara under natten och sen avnjuta till julfikat. Den här gången toppade jag kakan med cremecheesegrädde och lite frysta lingon. Det är även gott att bara ha vanlig vispad grädde på sidan om och blanda ner lite rårörda lingon eller hallon. Saffran passar utmärkt även med apelsin.
Total tid1 timme
Måltid: Jul, Kakor, Kladdkaka
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka till jul, Jul, julbakning, julbakverk, julfika, julgott, julkaka, julkakor, julrecept, jultårta, kladdkaka, kladdkakor
Yield: 8

Equipment

  • 20 cm form

Materials

  • 125 gr smör
  • 100 gr vit choklad
  • 1 kuvert saffran
  • 2 dl socker
  • 1,75 dl mjöl
  • 3 äg g
  • 1 tsk vaniljsocker

Topping:

  • 1,5 dl grädde
  • 50 gr Färskost
  • 2 msk florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Instruktioner

  • Smält smöret i en kastrull, blanda ner saffran och vitchoklad, rör till en slät smet.
  • Tillsätt socker, vaniljsocker, salt och mjöl, rör slätt.
  • Tillsätt äggen och blanda ihop, häll smeten i bakplåtspappersklädd form med smörade sidor.
  • Grädda på 175 grader i ca 18-22 minuter eller tills kakan är fast i kanterna men fortfarande ganska rörlig i mitten.
  • Låt svalna och ställ kallt över natten.

Topping:

  • Vispa ihop grädde, philadelfiaost, florsocker och vaniljsocker fluffigt.
  • Spritsa kladdkakan och strö över lingon.