Go Back
+ servings
Skivad saffranslängd med sockerpärlor på en träskiva.
Print
Inga röster än

Saffranslängder

En fluffig saffranslängd med en mild och god vaniljfyllning. Smöret som gör hela längden saftig och god. Perfekt att bjuda på!
Förberedelser1 timme 30 minuter
Active Time15 minuter
Total tid1 timme 45 minuter
Måltid: Bakning, Fika, Högtider (Jul, påsk, midsommar), Jul, Julrecept
Kök: Skandinaviskt
Keyword: bullar, bvetelängd, Jul, julbakning, julgott, julrecept, vetebröd
Yield: 5 stora längder

Materials

  • 1 400 gram vetemjöl
  • 600 gram vatten
  • 240 gram strösocker
  • 200 gram smör rumsvarmt
  • 2 ägg
  • 20 g salt
  • 60 gram jäst
  • 2 förp saffran 1 gram

Fyllning:

  • smör
  • vaniljsocker
  • socker

Pensling:

  • 1 ägg
  • pärlsocker

Sockerlag:

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Instruktioner

  • Mät upp alla ingredienser i en köksassistent. Arbeta till en deg i 10 minuter (eller knåda för hand i 20 minuter). Om degen blir stabbig som ett tuggummi så tillsätt mer vatten. Annars kan resultatet blir torrt och tråkigt.
  • Stjälp ut degen på mjölat bord och låt jäsa under handduk i 40 minuter.
  • Väg upp degen till 500 grams bitar. Kavla ut din degbit till en rektangel (som ett A4 papper).

Fyllning:

  • Bred smör, strösocker och vaniljsocker över degbiten. Rulla till en tajt rulle på långsidan.
  • Lägg rullen på en plåt med bakplåtspapper.
  • Använd en sax för att klippa flikar. Klipp rakt ner med cirka 1,5 cm mellanrum. Sen viker du en flik åt vänster, höger, vänster, höger osv.
  • Låt jäsa under handduk i 30 minuter.

Pensling:

  • Pensla längderna med ägg och toppa med pärlsocker.
  • Grädda i 15-20 minuter på 230 grader.

Sockerlag:

  • Koka upp socker och vatten tills sockerkristallerna har försvunnit
  • Ta ut längderna från ugnen och pensla på sockerlag. Låt svalna och njut!