Go Back
+ servings
Saffranspannacotta-kaka med en skiva tagen, dekorerad med fikon och lingon.
Print
5 av 2 röster

Saffranspannacottakaka

Saffranspannacottakaka – saftig pepparkakskladdkaka toppad med len saffranspannacotta. En lyxig och julig dessert för alla tillfällen!
Måltid: Bakning, Dessert, Efterrätter/desserter, Julrecept
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka med saffran, efterrätt med saffran, julig efterrätt
Yield: 8 bitar
Calories: 540kcal

Equipment

  • Form 16-18 cm

Materials

Botten

Saffranspannacotta

  • 2,5 st gelatinblad
  • 5 dl grädde
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 påse saffran
  • 1 tsk vaniljsocker

Instruktioner

Botten

  • Smält smöret.
  • Rör i socker och kryddor.
  • Tillsätt äggen och slutligen mjölet.
  • Grädda i 175 grader i ca 20-25 minuter beroende på ugn och form. Den ska fortfarande vara lite rörlig i mitten när den tas ut. Låt kallna helt. Se till att kladdkakan ligger mot springformen så inte pannacottan rinner igenom när den hälls över sedan.

Saffranspannacotta

  • Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 min.
  • Koka under tiden upp grädde och socker i en kastrull.
  • När blandningen kokat upp, ta kastrullen av värmen, krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner i gräddblandningen så att det smälter.
  • Rör ner saffran och vaniljsocker.
  • Låt pannacottan svalna ca 20-30 minuter, rör om då och då, innan den hälls över kladdkakan.
  • Låt stå till sig, gärna över en natt.

Nutrition

Kalorier: 540kcal | Carbohydrates: 54g | Protein: 4g | Fat: 36g | Mättat fett: 22g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 9g | Transfett: 1g | Kolesterol: 105mg | Natrium: 119mg | Kalium: 87mg | Fiber: 1g | Socker: 39g | Vitamin A: 1311IU | Vitamin C: 0,4mg | Kalcium: 50mg | Järn: 1mg