Go Back
+ servings
Morotskaka med gräddfrosting och krossade kex på toppen, delad i två delar.
Print
Inga röster än

Saftig morotskaka

En saftig och god morotskaka med glasyr!! Vem älskar inte denna kaka?
Förberedelser15 minuter
Total tid30 minuter
Måltid: Bakning, Bakverk & kakor, Efterrätt, mjuka kakor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fika, fikadags, gofika, morotskaka, morötter, svensk fika
Yield: 8

Materials

  • 100 gram smör
  • 3 ägg
  • 2 ½ dl strösocker
  • 3 ½ dl morötter finrivna
  • 2 msk kanel
  • 4 dl vetemjöl
  • ½ msk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 0.75 dl fil eller naturell yoghurt

Frosting:

  • 100 gram smör rumsvarmt
  • 200 gram färskost rumsvarm
  • 1,5 dl florsocker
  • 2 tsk limejuice eller citronsaft
  • 2 tsk vaniljsocker

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  • Smält smöret och ställ åt sidan.
  • Vispa ägg och strösocker pösigt med en elvisp på hög hastighet.
  • Riv morötter fint på rivjärn. Häll ner morötterna och smöret i äggblandningen.
  • Tillsätt alla torra ingredienser och vänd försiktigt runt smeten.
  • Blanda slutligen i filen till en slät smet.
  • Häll smeten i valfri form.
  • Grädda långt ner i ugnen i 40-45 minuter. Testa med en provsticka eller gaffel så att kakan är torr i mitten.
  • Ta ut kakan och låt den svalna helt.

Frosting:

  • Vispa alla ingredienser till en luftig och slät frosting med en elvisp. Se till så att smöret är rumstempererat annars blir det klumpigt.
  • Spritsa eller bre ut frostingen på kakan.
  • Servera kakan direkt eller förvara den i kylen.