Go Back
+ servings
En bit rabarberkaka med kardemumma serverad med grädde och en mintkvist på en tallrik.
Print
Inga röster än

Saftig rabarberkaka med kardemumma

Total tid1 timme
Måltid: Dessert, Efterrätter/desserter, Fika, mjuk kaka¨
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fikadags, gofika, mjuk kaka, mjuka kakor, rabarberkaka, rabarberrecept, sommarfika
Yield: 8

Equipment

  • 1 form 20 cm i diameter

Materials

  • 250 gr rabarber
  • 125 gr smör rumsvarmt
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 150 gr mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl gräddfil
  • nystött kardemumma
  • pärlsocker
  • 1 msk smör smält

Instruktioner

  • Skär rabarbern i mindre bitar och sätt i en bunke. Tillsätt 1 tsk vaniljsocker och önskad mängd kardemumma, vänd runt och låt marineras.
  • Vispa rumsvarmt smör och socker krämigt.
  • Vispa ner äggen.
  • Blanda ihop mjöl, bakpulver och 1 tsk vaniljsocker i en bunke.
  • Tillsätt mjölblandningen och gräddfilen i smeten.
  • Häll smeten i en smord form, bröa gärna med kokosflingor och sätt ett bakplåtspapper i botten.
  • Tryck ner rabarberbitarna i smeten och strö över pärlsocker.
  • Grädda på 175 grader tills en sticka kommer ut nästan torr. Tänk på att kakan även gräddas en stund efter ugnen så övergrädda inte.
  • Smält lite smör och pensla över den varma kakan och strö över lite mer pärlsocker.
  • Servera med vaniljsås!