Go Back
+ servings
En bit saftig saffranskaka med apelsin på en tallrik, dekorerad med florsocker och en kvist av rosmarin.
Print
Inga röster än

Saftig saffranskaka med apelsin

Här kommer receptet på denna saftiga saffranskaka med apelsin, smaker som är så goda tillsammans.Detta är ett klassiskt recept på en saffranskaka som finns på flera olika sidor, jag har däremot ändrat lite i receptet. Hinner man inte blötlägga saffranet så hoppar man över det men smaken blir lite intensivare om det får stå och dra. Alkoholen försvinner när kakan gräddas.
Total tid1 timme
Måltid: Jul, Kakor, mjuka kakor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka med saffran, baka till jul, julbakning, julbakverk, julgott, julig efterrätt, julkaka, julkakor, julrecept, saffranskaka
Yield: 8

Materials

  • 1 gr saffran 2 påsar
  • 2 tsk rom eller konjak
  • 1 tsk socker
  • 200 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1,25 dl mjölk 3%
  • 4 dl vetemjöl 240 g
  • 1 apelsin skal och saft
  • 2 tsk bakpulver

Instruktioner

  • Mortla saffranet med sockret och blötlägg i spriten minst ett dygn.
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smöra och bröa med kokosflingor en form med löstagbara kanter.
  • Smält smöret och tillsätt saffransblandningen.
  • Tillsätt mjölken.
  • Vispa ägg och resten av sockret vitt och fluffigt.
  • Tillsätt saffransmjölken.
  • Blanda mjöl och bakpulver och vänd sedan ner i smeten.
  • Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter, en sticka skall komma ut lätt fuktig, övergrädda inte.
  • Låt svalna innan formen lossas.