Saftiga morotsbröd
Saftigt morotsbröd med rårivna morötter, linfrön och za’atar – mustigt, smakrikt och perfekt till frukost eller middag
Måltid: Bröd & kex
Kök: Skandinaviskt
Keyword: bröd med morötter, lättbakat bröd
Yield: 12 stycken (cirka)
- 50 g jäst
- 5 dl fingervarmt vatten
- 2 msk olivolja
- 1 dl mörk brödsirap
- 5 dl rårivna morötter
- 1 dl linfrön
- 0,5 dl za’atar
- 5 dl vetemjöl
- 10 dl rågmjöl
- 2 tsk salt
Pensling
- 3 msk ljus sirap
- 3 msk vatten
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt det fingervarma vattnet. Rör tills jästen är upplöst.
Tillsätt olivoljan, sirapen och de rårivna morötterna.
Blanda därefter ner linfröna, za’atar och mjölsorterna. Arbeta degen i ca 4 minuter.
Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare ca 5 minuter.
Täck därefter bunken med en bakduk och låt degen vila ca 45 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda samman den lätt. Dela den i 12-14 lika stora bitar och forma dem till avlånga/runda bullar.
Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt och pricka dem med en gaffel. Låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
Sätt in bröden i nedre delen av ugnen och sänk genast ugnsvärmen till 200°.
Grädda morotsbröden ca 35 minuter.
Blanda samman sirapen och vattnet. Ta ut bröden och pensla dem med blandningen. Ställ in dem i ugnen igen och grädda ytterligare ca 5 minuter.