Go Back
+ servings
En hög med nygräddade morotsbröd på ett galler, täckta med en kökshandduk.
Print
Inga röster än

Saftiga morotsbröd

Saftigt morotsbröd med rårivna morötter, linfrön och za’atar – mustigt, smakrikt och perfekt till frukost eller middag
Total tid2 timmar
Måltid: Bröd & kex
Kök: Skandinaviskt
Keyword: bröd med morötter, lättbakat bröd
Yield: 12 stycken (cirka)

Materials

  • 50 g jäst
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl mörk brödsirap
  • 5 dl rårivna morötter
  • 1 dl linfrön
  • 0,5 dl za’atar
  • 5 dl vetemjöl
  • 10 dl rågmjöl
  • 2 tsk salt

Pensling

  • 3 msk ljus sirap
  • 3 msk vatten

Instruktioner

  • Smula ner jästen i en bunke och tillsätt det fingervarma vattnet. Rör tills jästen är upplöst.
  • Tillsätt olivoljan, sirapen och de rårivna morötterna.
  • Blanda därefter ner linfröna, za’atar och mjölsorterna. Arbeta degen i ca 4 minuter.
  • Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare ca 5 minuter.
  • Täck därefter bunken med en bakduk och låt degen vila ca 45 minuter.
  • Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda samman den lätt. Dela den i 12-14 lika stora bitar och forma dem till avlånga/runda bullar.
  • Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt och pricka dem med en gaffel. Låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
  • Sätt in bröden i nedre delen av ugnen och sänk genast ugnsvärmen till 200°.
  • Grädda morotsbröden ca 35 minuter.
  • Blanda samman sirapen och vattnet. Ta ut bröden och pensla dem med blandningen. Ställ in dem i ugnen igen och grädda ytterligare ca 5 minuter.