Go Back
+ servings
Saltad karameltårta med en slät karamellöverdrag och en gnutta havssalt på toppen.
Print
Inga röster än

Salted caramel-tårta med flingsalt

Magisk kladdkaka med salt kolasås och flingsalt. Enkel att göra, lätt att tycka om!
Active Time1 timme
Total tid4 timmar
Måltid: Bakning, Bakverk & kakor, Choklad, Dessert, Efterrätt, Efterrätter, Efterrätter/desserter, Fika, Kladdkaka, Sötsaker, Tårtfyllning, Tårtor, Blåbär, Tårtor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: chokladtårta, fika, fikadags, gofika, kladdig brownie, kladdkaka, kladdkakor, svensk fika
Yield: 12

Materials

Salt kolasås:

  • 3 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl mörk sirap
  • 0,75 tsk salt

Kladdkaka:

  • 150 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 2 msk sirap
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao

Montering:

  • 0,5 tsk flingsalt

Instruktioner

Salt kolasås:

  • Mät upp alla ingredienser i en kastrull och rör om.
  • Koka upp och sänk sen värmen så att det sjuder.
  • Sjud under omrörning tills kolan gått från att vara ljus och rinnig till att bubbla, bli tjockare och få en mörkare färg. Det tar ca 20-30 minuter och sker vid ca 110 grader.
  • För över kolasåsen till en behållare och låt svalna och stelna i rumstemperatur tills du sätter ihop kakan, tar ca 2-4 timmar.

Kladdkaka:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform som är ca 22-24 cm.
  • Smöra kanterna på insidan och klä dem med bakplåtspapper.
  • Smält smöret.
  • Rör ihop socker, ägg och sirap i en bunke.
  • Blanda ihop vetemjöl och kakao.
  • Rör ner i smeten, gärna sikta så att det inte bildas klumpar.
  • Tillsätt smöret.
  • Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 22 minuter.
  • Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten men inte helt lös.
  • Låt kladdkakan svalna och ställ sen kakan i kylen 2-4 timmar, med fördel över natten.

Montering:

  • Bre ut kolasåsen över kakan.
  • Strö flingsalt över.
  • Ställ i kylen fram till servering.