Go Back
+ servings
En skivad semmelrulltårta med grädde och mandel på toppen, placerad på en vit tallrik.
Print
Inga röster än

Semmelrulltårta

Mums så god rulltårta detta blev! I flera år har jag tänkt baka denna semmelrulltårta men inte fått tillfälle förrän nu. Fluffigt botten med kardemumma, en krämig mandelmassafyllning och lättvispad grädde. Toppad med rostade mandelspån för lite crunch.Den här går fort att baka. Låt bara botten svalna helt innan du brer på fyllningen och grädden. Låt den stå en stund innan servering, inlindad i bakplåtspapper. Spritsa dekorationsgrädden strax innan servering.
Total tid1 timme
Måltid: Bakelser, Kakor, Rulltårta, Semmelbakverk
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fika, fikadags, gofika, semlor, Semmelbakverk, semmelversioner
Yield: 10

Materials

  • 3 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 90 gr mjöl
  • 30 gr potatismjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 dl mjölk
  • 1,5 tsk nystött kardemumma
  • socker
  • kardemumma

Fyllning:

  • 200 gr mandelmassa
  • 25 gr mandel
  • 2,5-3 dl grädde

Instruktioner

  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt, ca 5-6 minuter.
  • Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  • Sikta ner de torra ingredienserna i äggblandningen. Tillsätt mjölken och vänd runt till en jämn smet.
  • Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper och bred ut den jämnt.
  • Grädda på 225 grader i ca 5-7 minuter.
  • Strö lite socker och nystött kardemumma på ett nytt bakplåtspapper.
  • Stjälp upp botten på det bakplåtspapperet.
  • Låt kallna helt under en duk.

Fyllning:

  • Mixa ihop mandelmassa, mandel och 1 dl grädde till en krämig fyllning.
  • Vispa resterande grädde.
  • Bred mandelmassan över botten och sedan grädden över.
  • Rulla ihop och låt vara inlindad i bakplåtspapper till servering.
  • Vispa lite mer grädde, spritsa på rulltårtan och toppa sedan med rostade mandelspån.