Go Back
Skriv ut
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Print
Inga röster än
Semmelvåfflor
Total tid
30
minuter
minuter
Måltid:
Dessert, Efterrätter/desserter, Fika, semlor, Semmelbakverk, våffla, våfflor
Kök:
Skandinaviskt
Keyword:
¨semla, semlor, Semmelbakverk, semmelversioner, våffla, våfflor
Yield:
1
sats
Materials
Våfflor:
125
gr
smör
3 ¼
dl
mjöl
1
tsk
bakpulver
1
tsk
socker
4
dl
mjöl
kardemumma
nystött efter tycke och smak
Fyllning:
1
dl
sötmandel
250
gr
mandelmassa
2
tsk
vaniljsocker
1
tsk
kardemumma
nystött
0,75
dl
florsocker
0,75-1
dl
mjölk
Servering:
grädde
mandelspån
Instruktioner
Våfflor:
Smält smöret.
Blanda de torra ingredienserna.
Vispa i hälften av mjölken bland de torra ingredienserna till en jämn smet.
Tillsätt resten av mjölken och det avsvalnade smöret.
Hetta upp våffeljärnet. Pensla med lite smör vid första laggen, sedan vid behov.
Grädda tills våfflorna fått fin färg, låt svalna på galler bredvid varandra.
Fyllning:
Att göra denna mandelmassa är absolut det godaste, men har man ont om tid så kan man göra en snabbare version (se recept längre ner).
Mixa sötmandel i en mixer.
Tillsätt övriga ingredienser och börja med den mindre mängden mjölk. Mixa ihop till en jämn mandelmassa.
Spä med mer mjölk om den är för fast.
Snabb fyllning:
Riv mandelmassan.
Mixa mandelmassan med lite mjölk/grädde/vatten till en jämn smet. Smaksätt eventeullt med någon droppe bittermandelarom.
Servering:
Spritsa/bred ut mandelmassa på en våffla.
Vispa grädden och fördela den på mandelmassan.
Lägg en våffla på grädden.
Toppa med lite vispad grädde och rostade mandelspån.