Go Back
+ servings
En bit semmelvåffla med grädde och mandel på en vit tallrik.
Print
Inga röster än

Semmelvåfflor

Total tid30 minuter
Måltid: Dessert, Efterrätter/desserter, Fika, semlor, Semmelbakverk, våffla, våfflor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: ¨semla, semlor, Semmelbakverk, semmelversioner, våffla, våfflor
Yield: 1 sats

Materials

Våfflor:

  • 125 gr smör
  • 3 ¼ dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk socker
  • 4 dl mjöl
  • kardemumma nystött efter tycke och smak

Fyllning:

  • 1 dl sötmandel
  • 250 gr mandelmassa
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kardemumma nystött
  • 0,75 dl florsocker
  • 0,75-1 dl mjölk

Servering:

Instruktioner

Våfflor:

  • Smält smöret.
  • Blanda de torra ingredienserna.
  • Vispa i hälften av mjölken bland de torra ingredienserna till en jämn smet.
  • Tillsätt resten av mjölken och det avsvalnade smöret.
  • Hetta upp våffeljärnet. Pensla med lite smör vid första laggen, sedan vid behov.
  • Grädda tills våfflorna fått fin färg, låt svalna på galler bredvid varandra.

Fyllning:

  • Att göra denna mandelmassa är absolut det godaste, men har man ont om tid så kan man göra en snabbare version (se recept längre ner).
  • Mixa sötmandel i en mixer.
  • Tillsätt övriga ingredienser och börja med den mindre mängden mjölk. Mixa ihop till en jämn mandelmassa.
  • Spä med mer mjölk om den är för fast.

Snabb fyllning:

  • Riv mandelmassan.
  • Mixa mandelmassan med lite mjölk/grädde/vatten till en jämn smet. Smaksätt eventeullt med någon droppe bittermandelarom.

Servering:

  • Spritsa/bred ut mandelmassa på en våffla.
  • Vispa grädden och fördela den på mandelmassan.
  • Lägg en våffla på grädden.
  • Toppa med lite vispad grädde och rostade mandelspån.