Go Back
+ servings
Skål med smashad potatissallad, grönsaker och krispiga bitar ovanpå.
Print
Inga röster än

Smashad potatissallad

Total tid2 timmar
Måltid: Buffé/plockmat, Potatisrecept, Sallad, Tillbehör
Kök: Skandinaviskt
Keyword: grilltillbehör, sommarmat, somrig sallad
Yield: 4 portioner
Calories: 494kcal

Equipment

  • Stor kastrull
  • Bakplåtspapper
  • Stor bunke

Materials

Till potatisen

Till dressingen

  • 2,5 dl gräddfil
  • 1 dl majonnäs
  • 1 st citron saften
  • 2 st vitlöksklyftor hackad/riven
  • 1 msk färsk dill hackad
  • 1 msk färsk persilja hackad
  • 1 msk färsk gräslök hackad
  • 0,5 st gurka fintärnad
  • 1 st rödlök finhackad
  • Salt efter smak
  • Nymalen svartpeppar efter smak

Valfritt

  • 2-3 dl krispig sallad strimlad

Instruktioner

Potatisen

  • Koka potatisen i saltat vatten.
    En kastrull med kokande potatisar som sjuder i vatten på en spis.
  • Häll av vattnet och låt potatisen svalna lite.
  • Ta fram en plåt med bakplåtspapper och lägg ut potatisen med lite mellanrum och tryck ut dom med något så att dom blir platta. Jag använde undersidan av en glasburk.
    En hand som trycker ner en glasburk på krossad potatis på en plåt med bakplåtspapper.
  • Salta och peppra lite och häll lite olivolja över.
  • Ställ in i ugnen på 225°C i cirka 40 minuter. Se till att ha koll på potatisen i ugnen så att dom inte bränns vid.
  • När potatisen är krispig tar du ut den och låter den svalna.
    Ugnsbakade smashade potatisar på en plåt med bakpapper.

Dressingen

  • Under tiden som du har potatisen i ugnen så kan du göra dressingen.
  • Tillsätt alla ingredienser i en bunke.
    Skål med hackad gurka, rödlök, gräslök och sås i en metallskål.
  • Blanda ihop och smaka av med salt och peppar.
    En skål med kall sås innehållande örter och grönsaker, rörd med en sked.
  • Ställ kallt så länge i väntan på potatisen.

Blanda ihop

  • När potatisen har svalnat lite så kan du bryta ner den i lite mindre bitar.
    Krossad potatissallad som ligger på en bakplåt med bakpapper.
  • Strimla salladen och se till att den är riktigt krispig. Absolut bäst är att lägga den i iskallt vatten en stund och använda en salladsslunga för att få bort allt vatten. Då får man riktigt krispig sallad.
  • Blanda nu ihop alla ingredienser i en stor bunke och sedan är det bara att servera.
    En skål med blandad potatissallad innehållande grönsaker och dressing.

Anteckning

Jag har valt att använda lite krispig sallad i min smashade potatissallad och det är för att jag vill ha ytterliga en textur i det hela. Du kan självklart välja att inte ha sallad i, men testa gärna.
Några andra tips på smaksättare att variera din smashade potatissallad med:
  • Hackade oliver
  • Hackad kapris
  • Hackad saltgurka
  • Soltorkade tomater
Ja, det går ju att hitta på massor av goda smaksättare för att variera salladen, så testa dig fram.

Nutrition

Kalorier: 494kcal | Carbohydrates: 48g | Protein: 7g | Fat: 31g | Mättat fett: 9g | Fleromättat fett: 12g | Enkelomättat fett: 7g | Transfett: 0,05g | Kolesterol: 47mg | Natrium: 199mg | Kalium: 1213mg | Fiber: 6g | Socker: 5g | Vitamin A: 713IU | Vitamin C: 52mg | Kalcium: 106mg | Järn: 2mg