Go Back
Skriv ut
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Print
Inga röster än
Solbullar med rabarber
Total tid
2
timmar
t
Måltid:
Bullar, Fika
Kök:
Skandinaviskt
Keyword:
bullar, bullbak, fika, fikadags, fylld bulle, gofika, mjuka bullar, sommarfika, svenskt fika
Yield:
15
Materials
Vaniljkräm:
3
st
äggulor
0,5
dl
socker
2
msk
majsstärkelse
2,5
dl
mjölk
25
gr
smör
1
tsk
vaniljpasta
Rabarberkompott med hallon:
150
gr
rabarber
50
gr
hallon
ca. 0,5
dl
syltsocker
Fördeg:
200
gr
mjölk
25
g
jäst
260
gr
vetemjöl special
Vetedeg:
160
gr
vetemjöl special
1
ägg
ca 55 gr
0,5
tsk
salt
1
msk
kardemumma
nymortlad
100
gr
smör
rumsvarmt
1
dl
socker
Topping:
3-4
msk
smör
socker
Instruktioner
Vaniljkräm:
Blanda äggulor, socker och majsstärkelse i en bunke.
Koka upp mjölken och häll den över äggblandningen under vispning.
Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och sjud på medelvärme under konstant omrörning tills krämen tjocknar.
Ta av från plattan och tillsätt smör och vanilj.
Häll krämen i en bunke, lägg över plastfolie och ställ i kylen tills den svalnat.
Rabarberkompott med hallon:
Koka ihop allt tills rabarbern är mjuk.
Rör/mixa till en slät kompott. Låt sedan kallna.
Fördeg:
Värm mjölken till fingervarmt och häll den i bunken till din bakmaskin.
Tillsätt jästen och rör runt tills jästen lösts upp.
Tillsätt mjölet och kör maskinen på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 minuter.
Vetedeg:
Blanda i resterande ingredienser och kör först någon minut på låg hastighet. Öka sedan hastigheten tills degen blivit glansig och känns elastisk.
Dela degen i bitar som väger ca 55-60 gram.
Rundriv/rulla bullarna med händerna och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa under duk till dubbel storlek i ca 1,5-2,5 timmar beroende på hur varmt det är i rummet.
Gör sedan en fördjupning i mitten av varje bulle och fyll med kompott och vaniljkräm.
Grädda mitt i ugnen på 190 grader varmluft i ca 8-10 minuter tills bullarna har fått en fin gyllenbrun färg.
Låt svalna en stund.
Topping:
Smält smöret.
Häll socker i en djupare tallrik.
Pensla bullarna med smöret och doppa dem sedan i sockret.