Go Back
+ servings
Bullar med rabarberfyllning och vaniljkräm på en tallrik, täckta med socker.
Print
Inga röster än

Solbullar med rabarber

Total tid2 timmar
Måltid: Bullar, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: bullar, bullbak, fika, fikadags, fylld bulle, gofika, mjuka bullar, sommarfika, svenskt fika
Yield: 15

Materials

Vaniljkräm:

  • 3 st äggulor
  • 0,5 dl socker
  • 2 msk majsstärkelse
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 gr smör
  • 1 tsk vaniljpasta

Rabarberkompott med hallon:

  • 150 gr rabarber
  • 50 gr hallon
  • ca. 0,5 dl syltsocker

Fördeg:

  • 200 gr mjölk
  • 25 g jäst
  • 260 gr vetemjöl special

Vetedeg:

  • 160 gr vetemjöl special
  • 1 ägg ca 55 gr
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk kardemumma nymortlad
  • 100 gr smör rumsvarmt
  • 1 dl socker

Topping:

  • 3-4 msk smör
  • socker

Instruktioner

Vaniljkräm:

  • Blanda äggulor, socker och majsstärkelse i en bunke.
  • Koka upp mjölken och häll den över äggblandningen under vispning.
  • Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och sjud på medelvärme under konstant omrörning tills krämen tjocknar.
  • Ta av från plattan och tillsätt smör och vanilj.
  • Häll krämen i en bunke, lägg över plastfolie och ställ i kylen tills den svalnat.

Rabarberkompott med hallon:

  • Koka ihop allt tills rabarbern är mjuk.
  • Rör/mixa till en slät kompott. Låt sedan kallna.

Fördeg:

  • Värm mjölken till fingervarmt och häll den i bunken till din bakmaskin.
  • Tillsätt jästen och rör runt tills jästen lösts upp.
  • Tillsätt mjölet och kör maskinen på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 minuter.

Vetedeg:

  • Blanda i resterande ingredienser och kör först någon minut på låg hastighet. Öka sedan hastigheten tills degen blivit glansig och känns elastisk.
  • Dela degen i bitar som väger ca 55-60 gram.
  • Rundriv/rulla bullarna med händerna och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
  • Låt jäsa under duk till dubbel storlek i ca 1,5-2,5 timmar beroende på hur varmt det är i rummet.
  • Gör sedan en fördjupning i mitten av varje bulle och fyll med kompott och vaniljkräm.
  • Grädda mitt i ugnen på 190 grader varmluft i ca 8-10 minuter tills bullarna har fått en fin gyllenbrun färg.
  • Låt svalna en stund.

Topping:

  • Smält smöret.
  • Häll socker i en djupare tallrik.
  • Pensla bullarna med smöret och doppa dem sedan i sockret.