Solbulle Semla
Kombinationen mellan Solbulle och semla kan det bli bättre? Fluffig bulle, inbyggd mandelmassa och lätt vispad grädde. Sen sockret på kanterna som kombinerar ihop detta till en fantastisk smakupplevelse!
Förberedelser1 timme t
Active Time1 timme t
Total tid2 timmar t
Måltid: Bakning, Bullar
Kök: Skandinaviskt
Keyword: ¨semla, bullar, bullbak, fylld bulle, semlor, Semmelbakverk, semmelversioner
Yield: 17
Vetedeg:
- 700 gram vetemjöl
- 300 gram vatten
- 120 gram strösocker
- 100 gram smör rumsvarmt
- 1 ägg
- 10 g salt
- 30 gram jäst
- 1 ½ msk kardemumma
Fyllning:
- 150 g mandelmassa
- 4 msk grädde
- 50 g smör mjukt
Garnering:
- 100 gram smör
- strösocker
- 3 dl grädde
Vetedeg:
Mät upp alla ingredienser till vetedegen och kör i köksassistent i 15 minuter. Degen ska kännas elastisk.
Stjälp ut degen på mjölat bord och låt jäsa under handduk i 20 minuter.
Dela degen i 17 lika stora bitar (ca 75 gram var). Rundriv noga (gör dem runda).
Låt jäsa på plåt i 1 timme under handduk.
Fyllning:
Ta fram mandelmassan och lägg den i en skål. Värm i mikron ca 40 sekunder tills den har blivit mjuk.
Mosa ihop mandelmassan med grädde och smör till en lös massa.
Gör ett hål i degbollarna. Klicka ner mandelmassan med sked eller spritspåse.
Ställ in bullarna i ugnen på 225 grader (över- och undervärme) i 10-13 minuter.
Garnering:
Ta ut bullarna och pensla dem med smör samt strö över strösocker.
Låt sedan bullarna svalna.
Vispa grädden och spritsa den ovanpå bullarna. Sen är det bara att njuta!