Go Back
+ servings
Tallrik med spaghetti carbonara toppad med bacon och parmesanost.
Print
Inga röster än

Spagetti carbonara

Äkta Spagetti Carbonara utan grädde – krämig med ägg, pecorino och guanciale. En klassisk italiensk rätt som är enkel, smakrik och helt oemotståndlig!
Total tid30 minuter
Måltid: Huvudrätt, vardag
Kök: Italian
Keyword: enkel pasta, Enkla pastarecept, Goda pastarecept, lättlagad pasta, lyxig pastarätt, vardagsmat
Yield: 4 portioner
Calories: 1849kcal

Materials

  • 500 g spagetti
  • 5 st äggulor
  • 2,5 dl riven pecorino
  • 2,5 dl riven parmesanost
  • 500 g guanciale funkar bra med pancetta, bacon eller sidfläsk också
  • 2 dl pastavatten
  • 2-3 msk olivolja extra virgin
  • Nymortlad svartpeppar efter smak
  • Riven parmesanost att toppa med

Instruktioner

  • Koka spagettin enligt anvisningarna på förpackningen. Använd rikligt med vatten och salta väl.
  • Tärna guanciale och lägg i en kall stekpanna.
    Låt pannan bli varm och låt den gå på medelhög värme. Då kommer fettet smälta lugnt och fint utan att brännas.
    Rör om lite då och då så att den bryns på överallt.
    När den är knaprig så ställ åt sidan men spara fettet.
  • Medan guancialen fräser kan du vispa ihop ägg och riven ost.
  • När spagettin är al dente så häll över den tillsammans med pastavatten, hälften av guancialen och lite av fettet från guancialen i stekpannan.
  • Stäng av värmen. Detta är viktigt för annars kommer det bli äggröra när du tillsätter äggblandningen.
  • Ringla över olivoljan.
  • Häll på äggblandningen och se till att allt blandas väl.
  • Lägg upp och garnera med guanciale, persilja (om du vill), den kvarvarande parmesanen och mängder med grovmalen svartpeppar.
  • Servera direkt!

Video

Nutrition

Kalorier: 1849kcal | Carbohydrates: 98g | Protein: 70g | Fat: 130g | Mättat fett: 58g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 11g | Kolesterol: 277mg | Natrium: 2582mg | Kalium: 389mg | Fiber: 4g | Socker: 4g | Vitamin A: 558IU | Vitamin C: 0,3mg | Kalcium: 1360mg | Järn: 3mg