Go Back
Tre laxfiléer i en krämig sås med örter, serverade med ris och grönsaker.
Print
Inga röster än

Stekt lax med grön curry och kokosmjölk

Active Time28 minuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fiskgratäng, fiskgryta, lax, vardagsmat

Materials

  • 4 port basmatiris
  • 4 bitar laxfilé
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk ingefära hackad
  • 1 gul lök finhackad
  • 3 vitlöksklyftor pressade
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 dl haricots verts frysta
  • 6 färska champinjoner i klyftor
  • 1 dl broccoli frysta små buketter
  • 1 dl vaxbönor frysta
  • 1,5 msk torkad grön curry
  • 1 burk kokosmjölk 400ml
  • 2,5 dl créme fraîche
  • 1 umamibuljongtärning
  • 1 msk limejuice
  • 2 msk koriander finhackad
  • salt
  • svartpeppar
  • vitpeppar

Instruktioner

  • Koka basmatiris enligt anvisningarna på förpackningen.
  • Torka av laxen och krydda på den med flingsalt, svartpeppar och 1/3 av den gröna curryn. Hetta upp en panna med hälften av rapsoljan och stek laxen på hög värme så den får fin färg på båda sidor. Ställ den sedan åt sidan.
  • Häll i resten av rapsoljan och sesamoljan i samma panna och fräs rödlök, vitlök, ingefära och chiliflakes mjukt.
  • Tillsätt champinjoner och de frysta grönsakerna. Fräs ur vätskan ur dem. Rör ned resten av den gröna curryn. Låt fräsa 1 minut.
  • Häll på kokosmjölk, créme fraîche och umamibuljongtärningen. Låt sjuda ihop till önskvärd konsistens. Vänd ner limejuice och koriander. Smaka av med salt och peppar.
  • Lägg försiktigt ned laxfiléerna i såsen och ös dem med såsen så de täcks. Låt sjuda i 5-10 minuter tills laxen är klar.
  • Servera laxen med basmatiriset och sallad.