Go Back
Flera olika brödtyper med olika texturer och färger, inklusive surdegsbröd.
Print
Inga röster än

Surdeg på råg

Så startar du en levande surdeg på råg! Enkelt att göra med bara mjöl och vatten. Bubblande, syrlig och redo att ge brödet fantastisk smak.
Total tid4 days
Måltid: Bakning, Bröd & kex
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka med surdeg, surdegsbröd

Materials

Dag 1

  • 2,5 dl rågmjöl
  • 2 dl vatten

Dag 3

  • 1 dl rågmjöl
  • 1 dl vatten

Dag 4

  • 1 dl rågmjöl
  • 1 dl vatten

Instruktioner

Dag 1:

  • Blanda grovt rågmjöl och ljummet vatten i en glas- eller plastbunke.
  • Rör till en slät smet.
  • Täck bunken med plastfolie eller ett lock (inte helt tättslutande) och låt stå i rumstemperatur i 2 dygn.

Dag 3:

  • Tillsätt ytterligare rågmjöl och vatten till blandningen.
  • Rör om ordentligt.
  • Täck igen och låt stå i rumstemperatur 1 dygn.

Dag 4:

  • Mata surdegen en sista gång med rågmjöl och vatten.
  • Rör om, täck och låt stå ytterligare 1 dygn i rumstemperatur.

Dag 5:

  • Surdegsgrunden är nu klar att använda – den ska bubbla och ha en lätt syrlig doft.