Vaniljpannacotta med hallonspegel
Ljuvlig Vaniljpannacotta med Hallonspegel 🍓🌿
En elegant och somrig dessert som smälter i munnen – denna krämiga vaniljpannacotta toppas med en frisk hallonspegel och garneras med färska hallon, vit choklad och en kvist mynta. Den lena vaniljsmaken balanseras perfekt av hallonens syrlighet och chokladens sötma, vilket gör denna dessert till en fröjd för både ögat och gommen. Serverad i eleganta glas, blir den ett lyxigt inslag på sommarens alla fester och middagar.
Förberedelser30 minuter minuter
Total tid4 timmar t
Måltid: Dessert, Efterrätt, Efterrätter, Efterrätter/desserter, Fika, Pannacotta
Kök: Skandinaviskt
Keyword: dessert i glas, desserter, enkel dessert, fika, frisk dessert
Yield: 6
Vaniljpannacotta:
- 4 st gelatinblad blötlagda
- 10 dl vispgrädde
- 6 msk socker
- 1 tsk vaniljpulver
Hallonspegel:
- 4 st gelatinblad
- 400 g hallon frysta
- 4 dl vatten
- 4-6 msk socker
Servering:
- färska hallon
- vit choklad riven
- hallonströssel
- mynta eller citronmeliss
Vaniljpannacotta:
Blötlägg två gelatinblad i kallt vatten i ca 5 minuter.
Värm upp grädden tillsammans med socker och vaniljsocker så att den precis börjat sjuda, låt den inte koka.
Krama ut gelatinbladen och vispa ner ett i taget i grädden.
Sjud pannacottan under omrörning tills gelatinbladen lösts upp helt. Ta av från värmen och låt svalna i kastrullen.
När smeten svalnat så häll upp den i små, väl rengjorda glas och ställ i kylen för att stelna.
När pannacottan har stelnat på toppen, efter ca 3-4 timmar, så påbörja hallonspegeln.
Hallonspegel:
Blötlägg två gelatinblad i kallt vatten i ca 5 minuter.
Koka upp hallon med vatten och socker. Mosa till en jämn smet och skumma av ifall det behövs. Skummet när man kokar frukt och bär kan ge en grumligare gelé, så för att få en klar hallonspegel är det bra att försiktigt plocka bort eventuellt skum med en hålslev.
Sänk temperaturen så att hallonen precis bara sjuder.
Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i hallonsåsen och vispa tills allt löst upp sig.
Ta av från plattan och sila direkt för att bli av med hallonkärnorna. Det är mycket lättare att sila när hallonspegeln är varm och lös. Använd baksidan av en sked eller en slickepott för att trycka ut så mycket hallonsaft som möjligt och verkligen se till att det bara är kärnor kvar i silen.
Fördela sedan hallonspegeln på vaniljpannacottan och ställ återigen in glasen i kylen.
Servering:
Servera pannacottan när hallonspegeln är helt stel, det tar ca 4 timmar. Det går bra att förbereda och göra dem dagen innan.
Toppa med färska hallon, riven choklad, hallonströssel och mynta.