Go Back
+ servings
Tre bitar vaniljrutor med blåbär på en träskärbräda, dekorerade med florsocker.
Print
Inga röster än

Vaniljrutor med blåbär

Ljuvligt goda vaniljrutor med blåbär, som bara smälter i munnen.
Total tid1 timme
Måltid: Bakverk & kakor, Efterrätt, Efterrätter, Efterrätter/desserter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: blåbärsrecept, vaniljrecept
Yield: 16 st
Calories: 368kcal

Materials

Blåbärskompott:

  • 250 g blåbär
  • ½ dl syltsocker

Mördeg:

  • 250 g smör rumsvarmt
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver

Vaniljkräm:

  • 2,5 dl Kesella Vanilj
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 st ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Instruktioner

  • Häll i blåbär och syltsocker i en kastrull. Låt koka upp, häll sedan i en skål och ställ in i kylen.
  • Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  • Mixa ihop smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare/bakmaskin. För hand går också bra.
  • Tryck ut 2/3 av degen i botten på en form, ca 20 x 30 cm i diameter. Förgrädda botten ca 10 minuter.
  • Vispa ihop kvarg, crème fraiche, ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke till en jämn smet.
  • Häll vaniljsmeten över botten, klicka ut blåbärskompotten och dra några varv med en kniv så att den fördelar sig jämnt i fyllningen. Smula över resten av degen på kakan.
  • Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och serverar.

Nutrition

Kalorier: 368kcal | Carbohydrates: 53g | Protein: 6g | Fat: 16g | Mättat fett: 9g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 4g | Transfett: 1g | Kolesterol: 41mg | Natrium: 134mg | Kalium: 66mg | Fiber: 1g | Socker: 28g | Vitamin A: 477IU | Vitamin C: 2mg | Kalcium: 30mg | Järn: 2mg