Go Back
+ servings
En dessert i en glasskål med grädde, chokladbitar och dekorationer av blommor.
Print
Inga röster än

Vårdessert med päron, daim och brynt smör

Här har ni en lättlagad men ändå lite lyxig dessert! Jag tänker att den här kan vara riktigt trevlig att bjuda på nu i vår/sommar. Eller varför inte laga den nu i påsk!
Total tid40 minuter
Måltid: Dessert, Efterrätt, Efterrätter/desserter
Kök: Skandinaviskt
Keyword: efterrätt, efterrätt i glas, fika, fikadags, gofika
Yield: 4

Materials

  • 50-100 g smör brynt
  • 6 Daimstänger små
  • 2 dl vispgrädde
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 dl päronpuré hemgjord eller köpt
  • 1 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker
  • 2-3 Digestivekex
  • 3-4 maränger till topping

Hemgjord päronpuré:

  • 3 päron mogna
  • 2 msk vatten
  • 2-3 msk citronsaft
  • 1 tsk vaniljsocker

Instruktioner

  • Värm upp smöret i en kastrull på hög värme. Vispa med handvisp när det börjar puttra så att det inte bränns. Det är klart när det har fått en gyllenbrun färg och knäckig/söt doft. Dra av från plattan och låt svalna
  • Hacka Daimen.
  • Vispa grädden ordentligt, tillsätt mascarponen och vispa lite till.
  • Rör i den hackade Daimen, päronpuré och vanilj.
  • Ställ gärna in i kylen en stund före servering.
  • Grovhacka några Digistivekex och lägg i botten på serveringsglas.
  • Toppa med Daim- och mascarponefluffet.
  • Strö över mer Daim, maränger och brynt smör. Vill du göra desserten extra fin kan du toppa med lite mynta eller torkade blommor.

Hemgjord päronpuré:

  • Skala päronen och skär dem i mindre bitar.
  • Mixa sedan alla ingredienser med stavmixer till en puré.