Go Back
+ servings
En tallrik med våfflor toppade med bär och citronskivor, serverad med grädde.
Print
Inga röster än

Veganska citronvåfflor med citronkräm

Frasiga våfflor som ger en hint av lavendel och citron. Toppas med en frisk citronkräm och björnbär. Glutenfritt, mjölkfritt och sockerfritt.
Förberedelser45 minuter
Active Time15 minuter
Total tid1 timme
Måltid: Bakverk & kakor, Efterrätt, Fika, Frukost, Mejerifritt, Vegansk, Vegetariskt
Yield: 4 portioner, 8 stycken

Materials

Citronkräm:

  • 2 dl fet kokosmjölk på burk
  • 2 msk cashewsmör
  • 1 msk färsk citronjuice
  • 1 tsk citronzest
  • 1,5 msk lönnsirap
  • 0,75 dl kokossmör smält

Våffelsmet:

  • 5 dl havremjöl
  • 0,5 dl kokossocker
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa flingsalt
  • 1 msk lavendel torkad
  • 1 msk citronzest
  • 2 msk färsk citronjuice
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 3 msk linfrömjöl
  • 2 msk rapsolja
  • 5 dl mandelmjölk
  • Björnbär topping
  • Citronskiva topping

Instruktioner

Citronkräm:

  • Blanda allt i en blender eller matberedare till en slät kräm. Häll över till en skål och ställ in i frysen 45 minuter. Rör om var 15:e minut tills krämen är lika tjock som vispad grädde. Ställ sedan in i kylen tills det är dags att servera.

Våfflor:

  • Vispa först alla torra ingredienser i en bakskål (mjöl, kokossocker, bikarbonat, bakpulver, linfrömjöl och lavendel).
  • Tillsätt de blöta ingredienserna med de torra (mandelmjölk, rapsolja, vaniljextrakt, citronzest och juice). Vispa till en slät krämig smet.
  • Hetta ditt våffeljärn och pensla lätt med kokosolja. Fyll med smet när järnet är varmt, cirka 1 dl smet per våffla (beror så klart på hur stort ditt järn är). Grädda tills det slutar ånga om järnet, våfflorna ska vara frasiga och guldbruna.
  • Upprepa med resten av smeten.
  • Servera några våfflor på hög, toppade med en klick citronkräm, björnbär och en citronskiva som garnering.

Anteckning

Behåll dina våfflor varma och frasiga genom att lägga dem i ugnen på 65°C medan resten av våfflorna gräddas.