X4b_Mazarinkladdkaka med hallon
Idag är det Mazarinens dag! Det är ju så gott med mazariner och det finns så massa olika varianter av detta bakverk. Jag hann inte göra den klassiska mazarinen denna gång utan gjorde den allra snabbaste varianten, nämligen mazarinkladdkakan. Familjen var helt lyriska och jag har lovat att baka den igen trots att vi inte ätit upp hela denna kaka ännu, det är ett gott betyg!
Den blev så härligt kladdig och krämig. Hallonen i fyllningen gör det lilla extra och bryter av den annars ganska söta kakan. För att glasyren inte ska bli allt för söt så blanda gärna vattnet med lite lime, citron och apelsin.
Måltid: Kakor, Kladdkaka
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fika, fikadags, gofika, kladdkaka, kladdkakor, mazarin
Yield: 8
Kladdkaka:
- 150 gr smör
- 2 dl socker
- 0,5 tsk kardemumma
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 8-12 färska hallon
Fyllning:
- 150 g mandelmassa
- 1 ägg
- 50 g smör rumsvarmt
Glasyr:
- 2 msk vatten
- citrussaft från lime/citron/apelsin
- florsocker
Kladdkaka:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Blanda i resterande ingredienser och rör om.
Smöra en form på sidorna och sätt ett bakplåtspapper i botten, häll i smeten.
Halvera hallonen och strö dem över smeten.
Fyllning:
Riv mandelmassan grovt och blanda tillsammans med smöret.
Tillsätt ägget och blanda ihop till en smet.
Lägg fyllningen i mitten på kladdkakan i ett ganska jämnt lager.
Grädda i ca 25-35 minuter eller tills den är lagom kladdig.
Den kan få lite färg men fortfarande vara rätt så rörlig i mitten.
Låt den kallna helt, gärna över en natt.