X4b_Vitchokladmoussetårta med blåbär
Här kommer recept på en god moussetårta med smak av citron, blåbär och vitchoklad. Den består av en kladdkaka i botten, blåbärspannacotta, blåbärskompott och täckt med vitchokladmousse. Pannacottan och kompotten görs med fördel några dagar i förväg då det monteras på tårtan när det är fryst. Hela tårtan går att göra klar i förväg och förvara i frysen tills det närmar sig servering.
Måltid: Blåbär, Kladdkaka, Moussetårta, Tårtor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: bärtårta, festlig tårta, fika
Yield: 5
Citronkladdkaka:
- 1 st citron
- 150 gr smör
- 2 st ägg
- 2,5 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1,5 dl mjöl
Blåbärspannacotta:
- 2 st gelatinblad
- 2,5 dl blåbär
- 3 dl grädde
- 1 tsk socker
Blåbärskompott:
- 200 gr blåbär
- 50 gr vatten
- 50 gr socker
- 2 st gelatinblad
Vit chokladmousse:
- 3 dl vispgrädde
- 1,5 gelantinblad
- 150 g vit choklad
- 0,5 msk smör
- 2 äggulor
Citronkladdkaka:
Sätt ugnen på 150 grader.
Smöra och bröa en 20 cm form, gärna med kokosflingor.
Smält smör och låt svalna.
Tvätta och torka citronen, riv skalet och pressa ur saften.
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
Tillsätt vaniljsocker, citronsaft och skal, vispa på lägsta hastighet.
Tillsätt smör och mjöl, vispa ihop och häll smeten i formen.
Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 min eller tills kakan är fast i kanterna men lite rörlig i mitten.
Blåbärspannacotta:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten minst 5 minuter.
Koka upp grädde, blåbär och socker under omrörning.
Ta av kastrullen från plattan, mixa och sila vätskan.
Tillsätt gelatinet och rör om.
Häll upp pannacottan i en 18 cm form klädd med plast eller silikonform, låt stelna och frys sedan som en puck.
Blåbärskompott:
Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
Koka upp bären lite lätt tillsammans med sockret och vattnet.
Mixa och sila vätskan.
Blanda i gelatinet och häll upp i en lika stor form som pannacottan, ställ in i frysen.
Tag ut när interiörerna är genomfrusna eller skall användas.
Vit chokladmousse:
Ta fram grädden 30 minuter innan du börjar.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
Vispa grädden, inte för hårt.
Smält choklad och smör i en bunke över en kastrull med vatten.
Ta kastrullen av värmen och tillsätt gelantinet, rör om med slickepott och blanda väl
Vispa upp äggulorna lätt och tillsätt dem, rör om så det blandas ordentligt
Skulle det bli gelantintrådar är det bara att försiktigt värma chokladgelantinblandningen lite mer över vattenbad så löser sig gelantinet i chokladen.
Få inte panik om det blir att se konstigt ut när gelatinet tillsätts, tillsätt äggulorna och vänd försiktigt om så löser det sig.
Blanda i lite grädde i chokladblandningen och rör om, vänd sedan ner resten av grädden med luftiga tag med slickepott.
Montering:
Placera kladdkakan i botten på en silikonform eller en springform klädd med tårtplast.
Placera de frysta interiörerna på botten.
Häll över den vita chokladmoussen, banka formen lite lätt i bänken så eventuella luftbubblor försvinner.
Låt stelna och frys sedan tårtan.
Ta fram och låt tina i kylskåp kvällen innan servering.
Garnera med färska blåbär.