Go Back
+ servings
En tårta med blåbär och dekorativa sockerfigurer i olika färger på toppen.
Print
Inga röster än

X4b_Vitchokladmoussetårta med blåbär

Här kommer recept på en god moussetårta med smak av citron, blåbär och vitchoklad. Den består av en kladdkaka i botten, blåbärspannacotta, blåbärskompott och täckt med vitchokladmousse. Pannacottan och kompotten görs med fördel några dagar i förväg då det monteras på tårtan när det är fryst. Hela tårtan går att göra klar i förväg och förvara i frysen tills det närmar sig servering.
Total tid1 timme
Måltid: Blåbär, Kladdkaka, Moussetårta, Tårtor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: bärtårta, festlig tårta, fika
Yield: 5

Materials

Citronkladdkaka:

  • 1 st citron
  • 150 gr smör
  • 2 st ägg
  • 2,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl mjöl

Blåbärspannacotta:

  • 2 st gelatinblad
  • 2,5 dl blåbär
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk socker

Blåbärskompott:

  • 200 gr blåbär
  • 50 gr vatten
  • 50 gr socker
  • 2 st gelatinblad

Vit chokladmousse:

  • 3 dl vispgrädde
  • 1,5 gelantinblad
  • 150 g vit choklad
  • 0,5 msk smör
  • 2 äggulor

Instruktioner

Citronkladdkaka:

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Smöra och bröa en 20 cm form, gärna med kokosflingor.
  • Smält smör och låt svalna.
  • Tvätta och torka citronen, riv skalet och pressa ur saften.
  • Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
  • Tillsätt vaniljsocker, citronsaft och skal, vispa på lägsta hastighet.
  • Tillsätt smör och mjöl, vispa ihop och häll smeten i formen.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 min eller tills kakan är fast i kanterna men lite rörlig i mitten.

Blåbärspannacotta:

  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten minst 5 minuter.
  • Koka upp grädde, blåbär och socker under omrörning.
  • Ta av kastrullen från plattan, mixa och sila vätskan.
  • Tillsätt gelatinet och rör om.
  • Häll upp pannacottan i en 18 cm form klädd med plast eller silikonform, låt stelna och frys sedan som en puck.

Blåbärskompott:

  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
  • Koka upp bären lite lätt tillsammans med sockret och vattnet.
  • Mixa och sila vätskan.
  • Blanda i gelatinet och häll upp i en lika stor form som pannacottan, ställ in i frysen.
  • Tag ut när interiörerna är genomfrusna eller skall användas.

Vit chokladmousse:

  • Ta fram grädden 30 minuter innan du börjar.
  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
  • Vispa grädden, inte för hårt.
  • Smält choklad och smör i en bunke över en kastrull med vatten.
  • Ta kastrullen av värmen och tillsätt gelantinet, rör om med slickepott och blanda väl
  • Vispa upp äggulorna lätt och tillsätt dem, rör om så det blandas ordentligt
  • Skulle det bli gelantintrådar är det bara att försiktigt värma chokladgelantinblandningen lite mer över vattenbad så löser sig gelantinet i chokladen.
  • Få inte panik om det blir att se konstigt ut när gelatinet tillsätts, tillsätt äggulorna och vänd försiktigt om så löser det sig.
  • Blanda i lite grädde i chokladblandningen och rör om, vänd sedan ner resten av grädden med luftiga tag med slickepott.

Montering:

  • Placera kladdkakan i botten på en silikonform eller en springform klädd med tårtplast.
  • Placera de frysta interiörerna på botten.
  • Häll över den vita chokladmoussen, banka formen lite lätt i bänken så eventuella luftbubblor försvinner.
  • Låt stelna och frys sedan tårtan.
  • Ta fram och låt tina i kylskåp kvällen innan servering.
  • Garnera med färska blåbär.