Zucchinichutney
Skapat:
15 augusti, 2024
Senast ändrat:
15 augusti, 2024

2
Innehåll
Zucchinichutney är en smakrik och kryddig chutney som är perfekt för att förhöja både vardagliga och festliga måltider.
Zucchini kokas tillsammans med lök, äpple, ättiksprit, socker och en blandning av kryddor som ingefära, chili och spiskummin, vilket ger en balanserad chutney med både sötma och syra.
Den passar utmärkt som tillbehör till grillat kött, på en ostbricka eller som smaksättare i mackor och wraps.
Total tid: 3 timmar
Servings: 4 mindre burkar
Ingredienser
- 500 g zucchini
- 150 g syrligt äpple
- En bit färsk chili efter smak
- 100 g rödlök
- 1 dl socker
- 2 msk honung
- 2 krm salt
- 1 dl ättiksprit
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk malen ingefära
- 0,5 tsk spiskummin
- 1 dl vatten
Instruktioner
- Tärna ner/hacka alla ingredienser. Jag skar zucchinin ungefär 1x1cm.
- Lägg allt i en kastrull och fyll på med övriga ingredienser.
- Koka upp och låt det hela koka under lock i cirka 45 minuter. Rör om då och då.
- Ta en potatisstöt och mosa till zucchinin lite, om det fortfarande är lite för hård, så låt det koka en stund till.Låt sedan allt sjuda tills det att du har mjuk zucchini och en syltig konsistens.
- Smaka av och krydda upp lite mer om du vill.
- Häll upp på rengjorda och steriliserade burkar och sätt på locken direkt.Ställ att svalna. Förvara sedan i kyl eller svalt förråd.
Anteckning
Här hittar du tips på hur du steriliserar burkar på rätt sätt.
per mindre burkar
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!
Spännande recept. Är detta tillräckligt surt för att klara sig utan riskt för botulinum? Alltså pH under 4,6.
Inget jag har testat, men det är rätt mycket ättika i, så nog tror jag att det ska klara sig.
Skiljer sig nog inte så mycket från andra recept på chutney.