Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Äppelkaka med vanilj

Inga röster än
Skapat: 31 juli, 2024
Senast ändrat: 17 juli, 2024
Äppelkaka med vanilj

När man tänker att man redan har hittat den bästa äppelkakan, ja men då uppenbarar sig en ny favorit! Men nu måste jag ändå ha hittat den godaste äppelkakan av alla!

Den här äppelkakan blir så saftig och god att extra vaniljsås känns överflödigt. Jag har bakat den 3 gånger på en vecka och testade en av gångerna med vaniljsås, men jag föredrar den faktiskt utan sås. Jag har använt våra trädgårdsäpple (Transparant blanche) till den här kakan.

För att få den saftig och god så ska den bakas helst ett dygn i förväg, förvaras på köksbänken med exempelvis en springform över. En perfekt kaka att ta med på höstens skogsutflykter.

Tänk också på att en kaka alltid gräddas en stund i formen efter den varit i ugnen, så ta ut den precis när den inte känns för lös i mitten. När jag bakar liknande kakor och kladdkakor så brukar jag alltid försöka stoppa eftergräddningen genom att placera kakan på vårt kalla garagegolv eller ute på trappan, så har man tillgång till ett kallare ställe så är det ett bra tips!

📷 Erika Westerlund Strömmer

Servings: 8
Calories: 451kcal

Utrustning

  • 1 form, 22 cm i diameter

Ingredienser

Kaka:

Fyllning:

Instruktioner

  • Förbered vaniljkrämen till fyllningen så att den är tillräckligt tjock.

Kaka:

  • Vispa smör och socker poröst.
  • Tillsätt äggen ett i taget och rör emellan.
  • Blanda alla torra ingredienser och tillsätt det omväxlande med mjölken i smeten.
  • Spänn fast ett bakplåtspapper i formen, smöra sidorna och bröa gärna med kokosflingor.
  • Bred ut ungefär hälften av smeten i formen.

Fyllning:

  • Bred ut vaniljkrämen över smeten och fördela sedan äppelskivorna på. Spara några äppelskivor att trycka ner överst i smeten om du vill.
  • Bred försiktigt ut resten av smeten ovanpå, gärna så att smet möter smet i kanterna så gott det går.
  • Grädda på 175 grader i ca 45-50 minuter i nedre delen av ugnen.
  • Låt kakan svalna en aning och lossa sedan kanten på formen. Låt svalna helt i rumstemperatur och låt stå över en natt/ett dygn.
  • Strö över lite florsocker innan servering.

Näringsinnehåll

Kalorier: 451kcal | Carbohydrates: 62g | Protein: 4g | Fat: 22g | Mättat fett: 13g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 6g | Transfett: 1g | Kolesterol: 66mg | Natrium: 181mg | Kalium: 116mg | Fiber: 1g | Socker: 36g | Vitamin A: 687IU | Vitamin C: 1mg | Kalcium: 48mg | Järn: 2mg
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Comments

Lämna ett svar till Receptskatt Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg