Kanelbullar med vaniljkräm
Skapat:
20 juli, 2024
Senast ändrat:
16 juli, 2024

1
Kanelbullar med vaniljkräm i långpanna, himmelskt gott!
Att baka kanelbullar i långpanna är enkelt och de blir så saftiga och goda.
Dessa kan man både kalljäsa över en natt om man vill göra i ordning degen kvällen innan eller så gör man som vanligt och värmer degvätskan. Jag brukar dock endast göra en längre jäsning efter att jag bakat ut bullarna.



📷 Erika Westerlund Strömmer
Servings: 15
Calories: 256kcal
Utrustning
- 1 långpanna 25×35 cm
Ingredienser
Bullar:
- 25 gr färsk jäst
- 300 gr kall mjölk 3%
- 125 gr rumsvarmt smör
- 1 st ägg ca 55 gr
- en nypa salt
- 0,75 dl socker
- 2,5 tsk nymalda kardemummakärnor
- ca 500 gr vetemjöl special
Fyllning:
- 150 gr mjukt smör
- 125 gr rumsvarm mandelmassa
- 0,5 dl socker
- 1 msk kanel
- 1,5-2 dl vaniljkräm hemlagad eller marsankräm
Topping:
- Ägg
- Vatten
- Salt
- Pärlsocker
Sockerlag:
- 1 dl vatten
- 0,75 dl socker
Instruktioner
Bullar:
- Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken, rör om tills jästen lösts upp. Använd kall mjölk om du vill nattjäsa. Annars värm mjölken till 37 grader.
- Arbeta degen i maskin tills den släpper från kanterna och det går att göra ett glutentest, dvs ta en liten bit deg och rulla ihop. Dra sedan isär degbiten mellan fingrarna till ett tunt fönster, då är den klar. Om det inte går, kör degen någon minut till och testa på nytt.
- Låt degen vila i bunken 15-20 minuter.
Fyllning:
- Vispa ihop ingredienserna till fyllningen (utom vaniljkrämen).
Bullar forts:
- Kavla ut degen till en rektangel, bred över fyllningen. Rulla sedan ihop från långsidan och skär i bullbitar. Placera dem med mellanrum i plåten klädd med bakplåtspapper. Täck med plast. Låt de stå på bänken 30 minuter till 1 timme om du tänker nattjäsa dem och ställ sedan i kyl. Annars låter du dem jäsa i ca 2,5-3 timmar eller tills de är färdigjästa. Om du petar på dem med ett finger så ska fingermärket försvinna, då är de klara för gräddning.
- Gör i ordning vaniljkrämen, gör en grop i varje bulle och spritsa i vaniljkrämen.
Topping:
- Vispa upp ägget med en nypa salt och en skvätt vatten och pensla bullarna, strö över pärlsocker.
- Grädda näst längst ner i ugnen i ca 20-25 minuter på 200 grader. Om bullarna får för mycket färg innan de är färdiggräddade så lägg ett folie över.
Sockerlag:
- Koka vatten och socker tills sockret har smält.
- Pensla bullarna direkt efter ugnen med sockerlagen.
Näringsinnehåll
Kalorier: 256kcal | Carbohydrates: 18g | Protein: 3g | Fat: 20g | Mättat fett: 10g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 7g | Transfett: 1g | Kolesterol: 46mg | Natrium: 137mg | Kalium: 116mg | Fiber: 1g | Socker: 15g | Vitamin A: 497IU | Vitamin C: 0,1mg | Kalcium: 72mg | Järn: 0,3mg
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!
Mjölet blir inte uppdaterat till 1kg när man trycker på 2 x receptet! 🥰
Nu är det fixat! Tack för att du meddelade. 🙂